Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

 

A la Pia Almoina, al Museu Diocesà de Barcelona, s’hi pot trobar un trosset de Lourdes. Amb motiu del seu centenari, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa hi té dedicada una exposició que es pot visitar durant tot el mes d’abril i que, a banda de la història i d’objectes relacionats amb la devoció i l’atenció als malalts que es viu al santuari de Lourdes, intenta transmetre el més difícil de transmetre: les vivències i les experiències de les persones que des de fa cent anys han format i formen part de la gran família de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes. Per això un gran collage de fotografies mira de ser reflex o guspira de totes les emocions que es viuen a Lourdes; dels miracles fets de detalls, de gestos i d’accions concretes entre malalts i voluntaris.
 
La mostra permet resseguir la història de l’Hospitalitat a través de la cronologia de les peregrinacions organitzades de forma gairebé ininterrompuda al llarg de tots aquests anys i contemplar imatges de la Mare de Déu de Lourdes de gran valor i que formen part de la col·lecció privada d’Albert Oller Garriga, així com els diversos mitjans amb què els voluntaris transporten els malalts per tot el recinte del santuari. Una petita part acull un tast dels dibuixos, pintures i gravats de l’artista Julia Ruiz Sequeira, que va veure transformar el seu art a partir de l’experiència viscuda a Lourdes, i fins i tot la imatge de la Mare de Déu de Lourdes del claustre de la catedral ha abandonat per uns dies la seva ubicació per instal·lar-se a la Pia Almoina i acollir els visitants a l’exposició.
 
L’exposició Lourdes. Cent anys d’Hospitalitat va ser inaugurada el7 d’abril pel cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, que també va presidir una missa a la catedral en l’obertura de les celebracions del centenari. En l’homilia el cardenal es va referir a aquests miracles que es viuen a Lourdes en els malalts, en les famílies, en els voluntaris... «Jesús és qui dóna sentit al present i al futur i
a tota l’eternitat», va dir.
 
Un equip d’homes de Barcelona, després de cooperar en el voluntariat a Lourdes al servei del santuari i amb l’experiència de participar en l’organització de pelegrinatges a Lourdes des de Catalunya, va decidir formar una organització a semblanza dels pelegrinatges europeus, que excel·lís en l’atenció dels malalts, treballant a l’empara de la diòcesi. El 25 de març del 1910 Mariano M. Montobbio va demanar al bisbe de Barcelona, alesmores Josep Laguarda, autorització per constituir una Hospitalitat Diocesana, i l’autorització es va fer efectiva el 7 d’abril del 1910.
 
D’ençà de la seva fundació, l’Hospitalitat de Barcelona, que és la més antiga d’arreu de l’Estat espanyol, ha organitzat anualmente dos pelegrinatges a Lourdes en què mobilitza entre 1.000 i 2.000 persones entre malalts, voluntaris i pelegrins.
 
Amb la voluntat de «viure Lourdes tot l’any», el 2002 es va constituir la Fundació Privada Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona, una institució benèfica, de caràcter assistencial, que té com a objectiu fundacional promoure el desenvolupament i la integració social de persones malaltes i amb disminucions psíquiques o físiques, mitjançant la creació i gestió de diversos projectes, com el Centre de Dia Bernadette; un espai d’encontre de revisió de vida per a joves amb paràlisi cerebral; un servei de pisos d’acollida en diferents barris de Barcelona per a famílies de malalts de fora de la ciutat, sense recursos econòmics, que s’han de desplaçar a la nostra ciutat per rebre tractament mèdic o quirúrgic; i una residència de nit per a 18 joves tutelats amb alguna disminució.
 
Per tota aquesta tasca, s’ha concedit la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a l’Hospitalitat, cosa que per als membres de la junta actual és un signe manifest de la voluntat de fer visible per al conjunt de la societat el servei als malalts sota l’esguard i la protecció de la Mare de Déu.
 
Celebració del centenari
Per commemorar el centenari, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes ha organitzat un seguit d’actes que van començar amb la missa solemne presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach a la catedral de Barcelona. En la celebración es va beneir el ciri del centenari, que acompanyarà durant tot l’any les celebracions. Seguidament, es va inaugurar l’exposició del centenari, oberta al públic a la Pia Almoina de Barcelona durant tot el mes d’abril.
 
En segon lloc, totes les activitats periòdiques i tradicionals tindran un color i un significat especial al voltant del centenari com a tema pastoral de l’any, que serà clausurat en la 150a peregrinació a Lourdes, el juny del 2011. Es faran conferències, celebracions i trobades arreu del territori d’actuació de l’Hospitalitat i les seves delegacions per celebrar la tasca feta durant aquests cent anys.
 
En tercer lloc, l’Hospitalitat ha editat el llibre commemoratiu del centenari, amb la participació dels bisbes, de la comissió del centenari i de molts altres membres de l’Hospitalitat, on es recullen les experiències i els fets més significatius d’aquests cent anys de vivències i records. Finalment, l’Hospitalitat organitzarà dos importants congresos per compartir aquest centenari.
 
El primer serà el Congrés de les Hospitalitats Catalanes, que se celebrarà a la ciutat de Terrassa els dies 23 i 24 d’octubre. El segon serà el XXXIX Congrés d’Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes en l’àmbit de l’Estat espanyol, que tindrà lloc a Barcelona i Sant Feliu de Llobregat del 25 al 28 de novembre, i que acollirà els representants de totes les Hospitalitats espanyoles, així com els representants del santuari i de l’Hospitalité de Lourdes.

 

Carme Munté. Text publicat a Catalunya Cristiana.