Vés al contingut
Catalunya Religió
jornades-xip-2022-portada
Fotografia: Justícia i pau
Galeria d'imatges

JUSTÍCIA I PAULa 4a Jornada de la Xarxa Interreligiosa de la Pau (XIP) ha reunit a una trentena de persones per treballar conjuntament com l’art pot expressar l’espiritualitat i el valor de la pau. Enguany, sota el lema 'Art, Espiritualitat i Pau', la celebració ha tingut lloc al Santuari Sant Josep de la Muntanya de Barcelona, el dissabte 22 d'octubre.

Després d’una breu benvinguda, han presentat la jornada i a les dues persones que han acompanyat la trobada amb les seves ponències i orientacions: l’antropòleg i filòsof dedicat a l’ecosofia, Xavier Perarnau, i l’artista i poetessa, Goretti Pomé.

Xavier Perarnau ha insistit en la idea de pau com a relació harmònica amb un mateix, però també amb la societat i amb la mare terra. Ha recordat que la realitat és una, i tota ella és relació, i que l’art és espiritual. Per tant, segons Perarnau: "l'art està al servei de l’espiritualitat i del sagrat com experiència, percepció i expressió de la bellesa". Després de fer un recorregut per les aportacions específiques en l’art, de cada tradició religiosa i espiritual, l’antropòleg ha observat com l’art està al servei del missatge de pau cap endins, i cap enfora. L'art endinsa en la contemplació, en l’harmonia amb la Realitat Una, amb l’Absolut, i amb tot l’univers, i anima a l’anhel de participació i d’equilibri.

Goretti Pomé, ha parlat de la dimensió humana, de sentir alguna cosa que transcendeix, de la construcció de l’ésser i de la creació d’un espai de pau a través de les mediacions per sortir d’un mateix. Pomé també ha recordat la importància de "tornar a dins d’un mateix" a través de l'autoconeixement, el creixement personal, la sensibilitat, el diàleg i la interioritat que s’obre a l’acció envers els altres. L'artista ha remarcat, que “l’art ens ajuda a sortir vers l’espai buit per travessar i anar més enllà d’un mateix, ja que una part de la persona es projecta sobre la peça artística creada i es dialoga amb ella.”

Un cop acabades les dues intervencions, Pomé ha convidat a les persones participants a projectar-se en una obra artística. En diverses taules col·locades al claustre del Santuari, cadascuna d’elles ha construït, de manera individual, un mandala. En ell han omplert de colors, de paraules i de dibuixos; els quatre cantons referents a l’entorn familiar i amical proper, a la societat, a la terra, i al cosmos; i en cercles concèntrics: el centre com la Llum-Misteri fundant i la nostra dimensió espiritual, la psicològica i la física.

Després del descans, s'ha construït un gran mandala mitjançant cada obra personal, en un ambient relaxat. A continuació, s'ha contemplat l’obra comunitària i cada persona ha reaccionat amb alguna paraula que li suggeria la creació conjunta. Per últim, s'ha llegit un text sobre la pau mentre les persones presents s'han donat les mans pronunciant la paraula Pau-Shalom-Salam-Peace-Paix...

En sortir, els participants han exposat en uns pòsits el que els ha aportat la jornada. S'ha coincidit sobretot en l’agraïment, i s'han referit a la importància de la pau, l’harmonia, la serenor, compartir la joia i l’amor... També s’ha indicat l’art com una forma fonamental per expressar la pau i la vinculació amb el Misteri de la Vida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.