Vés al contingut
2 Catalunya Religió dj. 22/09/2022
contencions-jip
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau Un Grup de Treball al Parlament de Catalunya sobre contencions mecàniques i mesures alternatives als centres penitenciaris catalans. Aquesta és la demanda d'una dotzena d'entitats que treballen en defensa dels drets humans. Justícia i Pau s'ha sumat al comunicat que busca transitar cap al model de contencions zero.

Des de les organitzacions consideren "imprescindible" arribar a consensos pel que fa a la defensa dels drets de les persones provades de llibertat. El missatge subratlla que la creació d'un Grup de Treball "permetria comptar amb la veu de les persones privades de llibertat". Un element "fonamental" per "visibilitzar els impactes d’una pràctica vulneradora de drets", diuen.

Denuncien que no hi ha un "full de ruta ferm" per avançar cap a un canvi de model en "una pràctica anacrònica a les presons i que fa massa temps que és vigent".

Podeu llegir el comunicat íntegre a continuació:

#ContencionsZero

El proper dijous 22 de setembre de 2022 la Comissió de Justícia del Parlament votarà la una proposta de resolució impulsada per les organitzacions de drets humans de Catalunya perquè s'aprovi la creació del Grup de Treball, un element clau per obrir el debat sobre les contencions mecàniques i avançar cap al model de contencions zero.

El passat 20 d’abril diverses organitzacions de drets humans vam demanar la creació d’un Grup de Treball parlamentari per tal que s’abordi la problemàtica vinculada a la pràctica de contencions mecàniques. Vam demanar també que aquest grup comptés amb la participació de persones expertes i organitzacions de drets humans a nivell nacional i internacional, així com persones privades de llibertat directament afectades i representants del Departament de Justícia i la Sindicatura de Greuges.

Organismes internacionals com l’Organització Mundial Contra la Tortura han insistit en nombroses ocasions en la necessitat d’avançar cap a un model de contencions zero a Catalunya, ateses les conseqüències físiques i psicològiques d’aquesta pràctica. Per tant, és necessari plantejar mecanismes alternatius a l’ús de les contencions coercitives que puguin ser implementats a la major brevetat i de forma consensuada.

En aquest sentit, la creació d’un Grup de Treball parlamentari sobre contencions mecàniques i mecanismes alternatius a aquestes pràctiques permetria acordar pel Parlament de Catalunya els passos que ha de seguir l’administració penitenciària catalana per fer una transició cap al model de contencions zero, tal com exigeixen els organismes internacionals de drets humans.

Des de les organitzacions de drets humans considerem que és imprescindible arribar a consensos pel que fa a la defensa dels drets de les persones privades de llibertat, tal com s’ha fet en altres ocasions. En aquesta matèria, cal fixar l’horitzó en l’erradicació de les contencions coercitives, pels greus efectes que genera en les persones que les pateixen i les disfuncions que el seu ús genera a les presons. Així, la creació del Grup de Treball permetria comptar amb la veu de les persones privades de llibertat, directament afectades, que esdevé un element fonamental per visibilitzar els impactes d’una pràctica vulneradora de drets.

Per últim, destaquem que aquesta seria una molt bona pràctica democràtica, especialment necessària quan es tracta de la protecció dels drets de les persones privades de llibertat, que tenen poques ocasions per fer sentir la seva veu a les institucions.

Tot i que el govern ha manifestat en diferents ocasions la seva voluntat de caminar cap a un model de contencions 0, el fet que no hi hagi hagut un debat entre els diferents grups parlamentaris com s’ha fet en altres temes, com en el cas de l’aïllament penitenciari, comporta que no hi hagi un full de ruta ferm per avançar cap a un canvi de model en una pràctica anacrònica a les presons i que fa massa temps que és vigent.

Signen aquest comunicat: Alerta Solidària, Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, Associació Catalana de Professionals en Salut Mental. ACPSM-AEN Catalunya, Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Famílies de Presos de Catalunya, IACTA Sociojurídica, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia – Centre per a la Defensa dels Drets Humans, Justícia i Pau, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, SampAEN (Grupo de Salud Mental Penitenciaria de la AEN), Xarxa Anti repressió de Familiars de Detingudes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.