(CR) Tot el clergat de la diòcesi de Barcelona ha d’haver rebut aquest dimarts un qüestionari telemàtic sobre la vida parroquial a l’Arxidiòcesi de Barcelona. És una iniciativa del Consell Episcopal de Barcelona per copsar com estan les parròquies i respon a un pla diocesà global de reestructuració de parròquies.
El qüestionari inclou una seixantena de preguntes en què es demana sobre la coordinació parroquial, tant en el consell pastoral com a nivell de gestió, la primera acollida i la cohesió dels fidels. El formulari també incorpora qüestions com la catequesi, els sagraments, la relació amb el lleure educatiu o les iniciatives socials de la comunitat.
Demanen que, el formulari, el contesti el rector de cada parròquia i l’equip de preveres i diaques conjuntament amb el consell pastoral parroquial.
El termini per respondre aquest qüestionari finalitza el 15 de juny. Les respostes seran ateses pel vicari episcopal de cada zona pastoral. Actualment exerceixen aquesta funció els capellans Enric Termes, Joan Obach, el salesià Juan José Rodríguez, Antoni Casas i Andreu Oller.
“Oberts a modificacions”
El procés arrenca fa un any i mig, i busca ajustar el mapa pastoral a la realitat social d’avui. En una nota l’Arquebisbat de Barcelona explica que vol “reformar l’estructura de parròquies arreu del territori que comprèn la diòcesi per donar resposta als reptes actuals i de futur”. I apunta també que l’arquebisbe i cardenal Joan Josep Omella “ha obert un procés participatiu que implicarà tots els preveres i diaques conjuntament amb els consells pastorals parroquials”.
El 6 de maig Omella va enviar una carta al clergat assenyalant la urgència de “d’anar planificant una reestructuració” i de fer-ho en clau de treball en equip i de fraternitat. En la missiva els deia que els dos documents presentats estaven “oberts a modificacions”. En aquell text ja anunciava un calendari i itinerari a seguir: “Ens agradaria que en el proper curs totes les nostres comunitats parroquials ens poséssim a treballar en clau de comunió i sinodalitat”.
48 comunitats pastorals
Aquest treball sinodal es va iniciar el 22 de febrer. En una reunió del Consell Episcopal amb els arxiprestos es va presentar el document ‘Proposta de remodelació d’arxiprestats i unitats de pastoral en comunitats pastorals’, que inclou els principis rectors que guien aquesta proposta de reestructuració.
Amb aquest document també es va lliurar una proposta del ‘mapa de comunitats pastorals’ que hi podria haver als arxiprestats de les cinc zones pastorals. L’esborrany proposta la distribució de les 208 parròquies de l’Arxidiòcesi en 48 comunitats pastorals. Fa uns dies l’Arquebisbat aclaria que “la reducció de rectors no significa la reducció de temples” i que es pretén “reforçar la presència pastoral, adaptant-la a les necessitats actuals i futures, tal com s’ha fet en altres diòcesis com la de Milà, amb bons resultats”.
En la nota que ha publicat l’Arquebisbat de Barcelona aquest dijous reitera “especialment que els dos documents són esborranys, propostes màrtirs, a partir de les quals cal treballar entre tots els diocesans”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.