Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Ha estat una celebració aparentment diferent, però al mateix temps tan arrelada i viva en el cor dels andorrans com ho ha estat sempre. Les mesures per prevenir la propagació de la pandèmia han obligat a restringir el nombre de persones que han pogut assistir a la solemne Eucaristia presidida pel Nunci Apostòlic a Andorra, Bernadito C. Auza, al Santuari Basílica de Meritxell; però les mostres de devoció dels pelegrins han estat tan intenses i constants com és habitual en aquesta data tan assenyalada, i han palesat un any més la veracitat de la lletra de l'"Ave a la Mare de Déu de Meritxell": "Els cors s'agermanen / al vostre caliu; / cims i valls aclamen / l'amor d'aquest niu". 

En arribar al Santuari Basílica, Auza i l'arquebisbe Joan-Enric Vives han estat rebuts per la Síndica general de les Valls, Roser Suñé; el Cap de Govern, Xavier Espot; el representat personal del copríncep, Josep Maria Mauri; l'arxiprest de les Valls, Ramon Sàrries; i el nou ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, en el que ha estat el seu primer acte oficial després de lliurar les seves credencials al Copríncep Episcopal tot just ahir.  

Precisament els versos i la música de l'"Ave a la Mare de Déu de Meritxell", interpretats pel cor dels Petits Cantors d'Andorra sota la direcció de Catherine Metayer, han acompanyat l'entrada en processó dels preveres de les Parròquies d'Andorra i de l'arquebisbe Joan-Enric, concelebrants amb Auza de l'eucaristia en honor de la patrona d'Andorra. A l'interior del temple ja hi eren els representants de les principals institucions del país, entre els quals el President del Tribunal Constitucional d'Andorra, Josep Delfí Guàrdia Canela, per a qui també era el seu primer acte oficial després d'assumir el càrrec. També hi havia una setantena de persones (10 per Parròquia) en representació del poble fidel d'Andorra. 

Al principi de la celebració, Vives ha adreçat unes paraules de benvinguda al Nunci Apostòlic, en les quals, entre d'altres coses, li ha expressat l'alegria i l'agraïment per la seva presencia, que enforteix "els lligams antiquíssims" entre el Principat d'Andorra i la Santa Seu, que sempre ha protegit aquest país nostre de fortes i fondes arrels cristianes. També ha tingut un record per les persones que més han sofert la crisi sanitària i pels que han aportat el seu esforç per ajudar tothom, però especialment els més febles, a superar les conseqüències de la pandèmia. 

A l'homilia, Auza ha encoratjat els andorrans a preservar els valors cristians en els quals es fonamenta la identitat del Principat, com ara el respecte a la persona humana, el sentit profund de la llibertat i la justícia, la valoració de la institució familiar i el respecte de la vida humana. I ha destacat com "precisament la festa d’avui ens recorda que n’és d’important, per a aconseguir un progrés autèntic, l’harmonia entre els béns que necessitem per facilitar la nostra vida a la terra, juntament amb aquells valors espirituals que són els que afecten més profundament la dignitat de l’home creat a imatge i semblança de Déu". 

I tot glosant les lectures proclamades, ha destacat així mateix com "en el dia joiós del Naixement de Maria, tots som convidats a girar els ulls envers aquesta Reina de misericòrdia perquè, inspirant-nos en els sentiments del seu Cor, seguim el camí glorificant el Senyor amb la nostra vida. Maria, inspira els bons ideals d’una vida que, superant-se a si mateixa, camina en constant progrés, madurant en l’amor al Senyor, servint els germans, i esforçant-se per col·laborar amb els plans de Déu en les coses de cada dia, en la recerca sincera de la voluntat de Déu acceptada de manera activa i positiva". 

La celebració ha continuat amb la litúrgia de l'eucaristia i el ritu de la comunió, i, en el moment del comiat, l'arquebisbe Joan-Enric ha volgut agrair novament la presència del Nunci i de les persones que han pogut participar activament de la missa, així com les que l'han seguit a través de la ràdio i la televisió públiques d'Andorra. I ha tingut també unes paraules de record i de cònsol per a les persones que passen més dificultats en aquest tràngol que representa per a moltes famílies la situació actual, i especialment per la gent gran i les persones que viuen en soledat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.