Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Nascuda a Àvila el 28 de març del 1515, “inflamada per l’amor”, “deixant aquí i allà, comunitats orants de dones i homes perquè dediquessin tot el seu viure a Déu i perquè, reunits en l’amor de Crist, visquessin estimant-se i estimant tothom”. Aquest és el llegat de Santa Teresa de Jesús que vol mantenir viu a Catalunya la família teresiana que aquest dissabte ha obert les celebracions del Vè Centenari del seu naixement amb una missa a la Basílica de Sagrada Família.

En la monició inicial la carmelita descalça de Terrasa Anna Maria Sales ha recordat també el desig més expressat per la santa: “Jesús sea siempre con vuestra merced”. Aquesta salutació inicial que encapçalava les seves cartes fa 500 anys, s’ha convertit aquest dissabte en la salutació a les 3.000 persones presents en la basílica: “Que Jesús sigui en cadascú de vosaltres, que Jesús sigui sempre en tota persona d’arreu del món”. Un centenari que vol “celebrar la intensa vida espiritual d’una dona, d’una cristiana, monja i carmelita, fundadora, inspiradora de diversos carismes en el si de l’Església” i amb un “lluminós magisteri en bé de l’Església i de tota la humanitat”.

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha presidit la celebració just abans de marxar a Roma cap al Sínode de Bisbes sobre la família que s’obre aquest diumenge. Per això, en l’eucaristia també s’ha tingut molt present aquesta convocatòria. S’hi ha fet referència les pregàries i el cardenal ha agraït el gest del papa Francesc de nomenar-lo com a participant. L’arquebisbe Sistach ha parlat en l’homilia d’un Sínode que ha de revitalitzar “l’amor fidel, indissoluble i fecund” del matrimoni, però també “acompanyar les famílies que no ho han aconseguit per consolar-les en els moments de dolor”.

En la celebració també ha mencionat com a mostra que “estimar-se per sempre és possible i dóna una autèntica felicitat” la presència d’un matrimoni que celebrava els 50 anys de casats.

Martínez Sistach ha remarcat l’esperit de conversió de Santa Teresa, com el que va tenir essent ja religiosa després de llegir les confessions de Sant Agustí, i les seves diferents facetes de mestra d’oració, doctora de l’Església, fundadora i “feminista de primera hora”. Així, Teresa mostra com “la reforma de l’Església serà autèntica si tots els cristians ens prenem seriosament la nostra conversió a la santedat”.

Un any de celebració

L'inici dels actes del Vè Centenari ha reunit representant de tota la família teresiana de Catalunya i Balears, que inclou les congregacions masculines i femenines fundades per Santa Teresa com els carmelites descalços, i altres ordes religiosos fundats posteriorment a Catalunya per Francesc Palau, Enric d’Ossó o Rosa Ojeda sota el carisma teresià. També s’hi ha fet presents els instituts seculars i els moviments laïcals vinculats a l’espiritualitat carmelita. Aquestes institucions han programant conjuntament diversos actes que es tancaran el 25 d’octubre de l’any vinent amb un Congrés d’Espiritualitat a Lleida. Al març es farà la trobada central a Montserrat.

Durant la celebració, s’ha fet una col·lecta pels cristians perseguits a Siria i l’Iraq. Per cloure l’Eucaristia, abans del Virolai, s’ha estrenat l’himne del centenari interpretat per l'autor de la música, Lluís Platero. Un moment molt “teresià” i de recolliment també ha estat el cant del “Nada te turbe” que s’ha cantant pausadament durant les ofrenes.

Emilio Martínez, vicari general del Carmel descalç, ha concelebrat amb una quarantena de sacerdots i religiosos més, entre ells el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz. També ha concelebrat el provincial dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears, Agustí Borrell, que ha tancat la celebració amb els agraïments i demanant que l’any del Vè Centenari sigui “una oportunitat per mirar endins i recórrer les estances d’aquest castell i el palau en el que Déu habita". El govern català ha estat representat pel director General d'Afers Religiosos, Enric Vendrell