Vés al contingut
Catalunya Religió
entrevista-sant-feliu
Fotografia: Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Bisbat de Sant Feliu Mercè Lajara és des d'aquest juliol la nova delegada d'Evangelització i Apostolat Seglar de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. Un càrrec en una delegació que comparteix amb un equip integrat per 10 persones i que arriba amb l'objectiu de "donar respostes a les necessitats i acompanyar en el camí de fe i testimoniatge". En l'entrevista que publica el bisbat de Sant Feliu, Lajara parla de la vocació laical i la seva participació, dels eixos bàsics de la delegació i de les activitats per als pròxims dies.

Com afrontes el repte i la responsabilitat de ser la nova delegada d’Evangelització i Apostolat Seglar?

Amb molta il·lusió! Crec que la vocació laical és essencial en l’Església. L’objectiu diocesà d’aquest curs ens ho recorda: 'Som cridats. Cridats a ser poble'. El laic és cridat a fer present Crist en els diversos ambients: familiar, professional, social, polític, esportiu, entre d'altres. És ser un altre Crist en les realitats del món. Demano a l’Esperit Sant que m’il·lumini per poder animar i donar esperança als laics de la diòcesi. Que, junt amb els col·laboradors de la delegació, donem respostes a les seves necessitats i puguem acompanyar-los en el camí de fe i de testimoniatge allí on Déu ens ha posat.

“Un dels objectius de la delegació és actualitzar el mapa de la situació del laïcat a la diòcesi”

Quins són els teus eixos bàsics i objectius de cara a la nova etapa que s’ha encetat, fa uns mesos, a la teva delegació?

Primer he volgut conèixer la realitat diocesana. Per això m’he entrevistat amb els membres de l’equip de la delegació i amb els arxiprestes. He descobert, a part de la seva bellesa, que el nostre bisbat és molt divers. Tenim mar i muntanya, zones molt poblades, zones poc poblades i realitats pastorals diferents. A partir d’aquí, m’he plantejat diversos objectius, per poder-los dur a terme amb el suport de l’equip de la delegació. El primer és actualitzar el mapa de la situació del laïcat a la nostra diòcesi: quins grups hi ha, com s’organitzen, entre d'altres. Un altre objectiu: augmentar el nombre de membres de l’equip. Actualment, som 9 i representem territorialment gairebé tots els arxiprestats. Així es facilitarà la feina que pretenem dur a terme. A més, serà més fàcil atendre la diversitat de veus que configuren el nostre bisbat.

També volem organitzar una trobada de laics a cada arxiprestat que promogui la coneixença, la formació i la comunió entre nosaltres. Desitjaríem engrescar els grups a començar o continuar amb més força, si hi cap, aquesta aventura de viure compromesos en el seguiment de Crist. I tot això ho fem també des de la comunió amb les delegacions d’Apostolat Seglar de Catalunya i de la Conferència Episcopal Espanyola.

Quines activitats teniu previstes fer els pròxims dies?

Els dies 16, 17 i 18 de febrer participarem en un congrés a Madrid de la Conferència Episcopal Espanyola ha organitzat per fer el tancament del tema que s’ha anat treballant aquests darrers anys: el Primer Anunci. Amb el suport del nostre bisbat hi participarem 10 laics, representant diverses realitats territorials i funcionals de la diòcesi. Segur que serà una ocasió per aprendre molt i per poder aplicar allò après a la nostra vida eclesial. D’altra banda, el dissabte 9 de març, tindrà lloc la trobada interdiocesana d’Apostolat Seglar a Tarragona oberta a tots els laics. Allà ens farem ressò del Congrés de Madrid amb diferents activitats que pretenem que siguin molt vivencials.

Creus que els laics s’han d’implicar més en la vida diocesana?

Sí. Els laics ens hem d’implicar més en tota la vida, no només en la diocesana. Però és cert que viure el sentit diocesà ens permet tenir consciència de poble i alimenta la comunió entre nosaltres com a membres actius de l’Església. Conèixer les realitats diocesanes i el que el nostre bisbe ens transmet amb les seves reflexions, ens ajuda a descobrir que no som illes a les nostres parròquies o moviments, que som una gran família que ens ajuda a avançar junts en el coneixement i seguiment del Crist.

Voldria animar els laics del bisbat a participar, en la seva parròquia o al seu arxiprestat o a la mateixa Delegació, en algun grup per créixer en la fe i en el testimoniatge cristià. Des d’Apostolat Seglar estarem oberts a atendre qualsevol laic que vulgui demanar informació o aportar quelcom a la delegació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.