Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Glòria Barrete –CR) Fa 13 dies que els italians viuen el confinament com a mesura de prevenció contra el Covid-19. Esglésies tancades, misses i funerals suprimits, limitació de moviments permesos. Les xarxes socials van plenes de recursos i enginys per sobreviure a una situació excepcional i també per seguir vivint la fe malgrat les limitacions. Hem parlat amb Marc Carroggio, membre de la Prelatura de l'Opus Dei que fa vint-i-dos anys que viu a Roma.

"Estic bastant sorprès de com els italians en moments de dificultat extraordinària sempre donen el millor de si mateixos", afirma Carroggio. Les directrius s'estan complint amb seriositat i, "tot i que el poble italià té fama d'anàrquic", relata, en aquests moments "tothom va a l'una, amb tranquil·litat i calma".  

La situació que fa dies que viu a Itàlia tot just la comencem a viure a Catalunya. "Quan tu vas pels carrers no veus ningú excepte als supermercats on tothom fa una fila, passant d'un a un i a un metre de distància. Només estan oberts els supermercats i les farmàcies, els llocs de primera necessitat que es diuen", explica Carroggio.

Amb les parròquies, però, hi ha hagut una cosa interessant. Dimecres passat va sortir un decret del Vicari de Roma demanant que es tanquessin totes les esglésies i, dos dies més tard, divendres, es va modificant dient que les activitats es mantenien molt restringides i que es prohibia obrir les esglésies que no són parroquials. Les parròquies que tenen cura d'ànimes havien d'estar obertes. "Potser ha estat petició directa del papa Francesc", puntualitza Carroggio. 

De fet, explica, la seva parròquia, santa Eugènia, sí que ha estat tancada força dies per complir les directrius però fa pocs dies que ha tornat a obrir, respectant totes les mesures. "De fet els capellans ja estaven portant la comunió als malalts".

I com s'ho fan els catòlics a Roma per seguir pregant i vivint la fe? Caroggio relata moltes iniciatives de gent que s'està ajuntant per Internet per resar el rosari o seguir compartint la vida. Ell mateix, com a membre de la Prelatura de l'Opus Dei, té habitualment un cop per setmana una formació conjunta, els cercles de formació que anomenem. Ara comencen a fer-ho online, a través de Youtube Live. "És una altra manera però és moment de retrobada, veus com està la gent, és bonic". El mateix objectiu ha tingut la retransmissió de la missa del Papa, "una missa que segueix molta gent". 

La situació extraordinària de confinament també ha aportat coses molt boniques. A l'edifici del davant de casa seva, explica Carroggio, hi ha un noi que cada dia va a comprar les coses que la gent gran del lloc necessita i li demana. I també des de les parròquies s'està promovent molt tenir cura de la gent gran. 

"La cosa més sorprenent per a mi aquí, després de 22 anys a Roma, és el silenci; obres la finestra i silenci. És bastant increïble, és com un recès de tota la ciutat, impressionant". També tens més temps per xerrar amb la gent per telèfon, afirma, i les parròquies hi estan ajudant en això.

A Itàlia, reconeix, "les parròquies tenen una marxa més potser que a Catalunya". Tenen moltes iniciatives, "són llocs d'agregació natural, amb molta vida cultural, molta més de la que jo havia viscut a Catalunya o Pamplona". També a casa nostra s'hi fan coses, afirma, però a Roma "tenen molta força d'activitats juvenils i gent gran, sopars, concerts... això ara es nota perquè són les que porten la iniciativa. 

A nivell pràctic litúrgic, relata, "s'estan fent els enterraments al cementeri, amb el capellà, però suprimint els funerals". És dur, reconeix, "no hi ha la missa de funeral, ni missa de diumenge". Des de la diòcesi de Roma, però, estan intentant animar la gent a viure el moment de forma espiritual. 

Carroggio creu que la velocitat amb la qual s'ha produït tot justifica de sobres aquestes mesures dures. "Aquí cada malalt ho contagia a tres persones, la mateixa ràtio que a Espanya ara, ja que esteu deu dies darrere i nosaltres encara no estem notant els efectes del confinament, i hem superat fa dies el miler de morts".

Amb aquesta situació tan preocupant, recorda, és necessari utilitzar el sentit comú. "A una persona vulnerable l'obligació dominical no l'afecta. L'Església aquí el que ha anat fent és seguir les ordres del govern italià". Les esglésies a Itàlia estan obertes, només les parroquials, però s'ha d'estar a un metre de distància. S'estan buscant fòrmules alternatives, com resar el rosari online, retransmetre la missa, o enviar-se la comunió espiritual. 

L'almoiner del Papa, per exemple, organitza també una adoració eucarística online. "És un equilibri però és una situació extraordinària, tancar les esglésies no s'havia fet mai perquè en el passat quan es tenia constància de malalties o alguna pandèmia la gent anava a les esglésies a pregar". 

Ara et diuen 'prega, però fes-ho a casa'. És, segons Carroggio, "una manera també de descobrir la dimensió més personal de la fe i de valorar més la perspectiva comunitària que ara no podem tenir".

Com a consell, "continuar utilitzant "el sentit comú, no culpabilitzar ningú amb les decisions, i recordar que no és tan dur el que se'ns demana, uns dies d'aïllament per poder estar junts una altra vegada".