Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) La Fundació Vedruna Catalunya Educació ha fet públic un comunicat arran de la detenció d'un professor de l'Escola Vedruna de Gràcia que s'ha conegut avui a través dels mitjans de comunicació. L'Escola ja va comunicar el 18 de desembre a les famílies que el professor havia estat detingut acusat de tinença de pornografia infantil i per la denúncia d'abusos a menor que s'haurien produït fora del centre escolar.   

L'escola Vedruna exposa el "rebuig" als fets denunciats, el seu compromís amb la defensa dels drets dels infants i "l'absoluta voluntat de col·laboració amb les autoritats policials i judicials". Després de més de 150 anys de presència educativa al barri de Gràcia de Barcelona recorden que "des del nostre projecte educatiu també hem volgut donar als infants aquelles eines que els permetin defensar-se dels abusos i de qualsevol injustícia" i que el centre compta "amb protocols d'actuació i de prevenció davant dels abusos de diversos tipus dels que poden ser víctimes els alumnes".

Aquest és el text del comunicat de la Fundació Vedruna Catalunya Educació

NOTA DE PREMSA

L'Escola Vedruna Gràcia l'any 2015 va tenir coneixement indirecte d'una investigació en curs d'uns fets ocorreguts en el passat fora de l'àmbit escolar que implicaven a un professor del centre escolar.

Davant d'aquest coneixement es va activar el protocol intern de seguiment per detectar qualsevol tipus de comportaments inadequats, sense obtenir indicis en aquest sentit. Durant aquest període de seguiment, ni en etapes anteriors, tampoc es va tenir cap tipus de denúncia dels pares ni d'alumnes sobre comportaments inadequats, ni cap informació o requeriment per via judicial o policial.

A finals de 2017 els Mossos d'Esquadra es van adreçar a l'Escola per comunicar que hi havia una investigació en curs i se'ns va demanar informació i col·laboració. Al mateix temps els Mossos d'Esquadra ens van aconsellar discreció per no entorpir la investigació amb el benentès que se'ns advertiria de qualsevol circumstància rellevant. L'Escola va seguir en tot moment les indicacions i les recomanacions dels Mossos d'Esquadra. Al cap de pocs dies va produir-se la detenció del professor.

Per part de l'Escola es va procedir a la suspensió de la relació laboral del professor, i es va informar a l'administració educativa (Consorci d'Educació de Barcelona, Inspecció...) com marquen els protocols vigents i també a professors, alumnes i famílies de l'escola. El 18 de desembre de 2017 es va enviar una carta adreçada a totes les famílies per informar-los amb la voluntat de fer-los partíceps dels fets i posant-nos a la seva disposició. Des de llavors no s'ha rebut cap informació o denúncia en relació al professor detingut de les famílies vinculades a l'Escola.

També s’ha comptat amb l'assessorament dels serveis jurídics de la Fundació Vedruna Educació per seguir els tràmits corresponents.

L'Escola Vedruna Gràcia té al seu darrera més de 150 anys de presència educativa al barri. Durant aquests anys ha treballat per oferir una formació integral de la persona i per ser un instrument de desenvolupament de les capacitats dels alumnes en totes les seves dimensions. Aquest treball del que s'han beneficiat diverses generacions té també en les seves motivacions la defensa dels drets dels infants, especialment dels més vulnerables. Per això, des del nostre projecte educatiu també hem volgut donar als infants aquelles eines que els permetin defensar-se dels abusos i de qualsevol injustícia. L'Escola compta amb protocols d'actuació i de prevenció davant dels abusos de diversos tipus dels que poden ser víctimes els alumnes.

Davant de la gravetat dels fets denunciats i el rebuig que ens generen i pendents d'una resolució judicial que els aclareixi, la Fundació Vedruna Educació manté el compromís d'actuar amb responsabilitat i en defensa dels drets dels infants i joves. Per això, també reiterem l'absoluta voluntat de col·laboració amb les autoritats policials i judicials com s'ha fet fins ara i el compromís amb la transparència davant d'aquesta situació.

Vic, 11 de gener de 2018