Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Opus Dei) "Desitjo fer arribar, el sentit condol del Sant Pare a la família de la difunta i als membres d'aquesta comunitat educativa, al mateix temps que eleva un fervent sufragi pel seu etern descans". Són paraules del cardenal Pietro Parolin, extretes del missatge que envia en nom del papa Francesc a la família de Teresa Cardona i en el qual també "demana per intercessió de sant Josepmaria Escrivà la ràpida recuperació de totes les persones que estan ferides."

La missa funeral celebrada aquest dijous matí a la Basílica de Santa Maria del Mar ha acollit unes 2.000 persones, entre familiars, amics i fidels de la Prelatura que van voler acomiadar-se de Teresa resant per la seva ànima. Va estar presidida per Manuel Cardona, el germà sacerdot de la Teresa, acompanyat de mossèn Ignasi Font, vicari de l'Opus Dei per a Catalunya i 30 sacerdots entre ells el rector de la Basílica de Santa Maria del Mar, mossèn Salvador Pié Ninot. Teresa Cardona va morir el diumenge en l'accident que ha sofert un grup de voluntàries del camp de treball organitzat per C.M. Bonaigua i el Col·legi Canigó a Costa d'Ivori.

La cerimònia va començar amb unes paraules de Manuel Cardona que va animar els presents a recordar la "Teresa alegre". Va agrair la presència de familiars arribats de Madrid i Suïssa i va anunciar que la col·lecta que es faria en la cerimònia aniria destinada a l'ONG Harambee que impulsa projectes de solidaritat a l'Àfrica, especialment en el desenvolupament de la dona.

Altres assistents a la missa funeral van ser Josep Bargalló, conseller d'Educació del Govern de Catalunya, el director general de col·legis de Foment, Joan Curcó, la directora del Col·legi Canigó, Marga Acín, del qual va ser sotsdirectora Teresa Cardona, i Sonia Sánchez, directora del Col·legi Major Bonaigua. També hi van ser presents les voluntàries que participaven del projecte a l'Àfrica en el moment de l'accident.

Teresa ha mostrat en la seva vida "una disponibilitat total per dedicar-se plenament a portar el missatge de Crist als altres homes i dones" ha dit Ignasi Font durant l'homilia de la missa. I va compartir el que molts li han dit en aquests dies de com era Teresa: "era intensa, molt intensa".

Al final de la cerimònia també es va llegir la carta que el prelat de l'Opus Dei, monsenyor Fernando Ocáriz, va enviar als familiars en què deia que "Déu va venir a buscar la Teresa un dia en què la va trobar posant en joc la seva il·lusió, la seva alegria, la seva amistat i el seu afany per ajudar els altres, en un lloc llunyà, però que, alhora, s'ha fet proper per l'afecte i l'atenció de tantes persones".

A la carta també deia, referint-se a les voluntàries ferides, que "la seva enteresa i la seva serenitat han estat un exemple de com afrontar una situació de dificultat amb fe i confiança en Déu. També al Col·legi Canigó i al Col·legi Major Bonaigua". En el seu missatge, el prelat agraïa a les persones de Costa d'Ivori "la seva proximitat i suport" en aquest trist accident.

Teresa va néixer el 22 de novembre de 1975, a Barcelona, era la petita de set germans. Va estudiar Dret a la Universitat de Navarra. Va dedicar gran part de la seva trajectòria professional a l'ensenyament: els últims 13 anys ha estat sotsdirectora del col·legi de Foment Canigó (Barcelona). Estava vinculada a projectes educatius de gent jove en entitats sense ànim de lucre. Actualment estava implicada en el desenvolupament professional i personal de les universitàries del Col·legi Major Bonaigua.

El bé sempre treu el cap

La serenitat de les voluntàries, pendents les unes de les altres després del sinistre, és precisament una de les notes més destacades del que ha passat, segons Núria Borràs, una altra de les responsables del grup del Col·legi Major Bonaigua, que va recordar com van mantenir la calma tot a la tragèdia i els nervis, i la profunda empremta que ha deixat en elles el que ha passat.

"Per sobre del dolor del moment totes s'han adonat de l'explosió de generositat que han viscut al seu voltant aquests dies. La generositat es va traduir en l'assistència en carretera, el trasllat de les ferides, l'acollida a cases i residències, la cura i el consol ofert per moltes persones del país africà a les voluntàries." Una manifestació d'afecte que, segons Borràs, ha deixat en elles "una empremta de com, per sobre de les dificultats, sempre el bé treu el cap i deixa uns regals impressionants."