Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fragmenta) La mandra, d'Oriol Quintana, i L'enveja, de Marina Porras enceten la sèrie sobre els pecats capitals que Fragmenta publica a la col·lecció "Assaig" (en català) i a "Fragmentos" (en castellà). Els pròxims volums seran L'avarícia, d'Oriol Ponsatí-MurlàLa gola, d'Adrià Pujol CruellsLa luxúria, d'Anna PunsodaLa supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait. Els volums aniran apareixen fins al febrer del 2020.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, que va presentar aquesta sèrie ahir en roda de premsa a Barcelona acompanyat dels set autors, considera que "aquesta és una aposta generacional de l'editorial pel talent d'assagistes de menys de 45 anys, assagistes als quals hem convidat a reflexionar sobre els pecats capitals. Vam demanar-los que el tractament del tema fos fet amb el màxim rigor i lluny òbviament de qualsevol tipus de moralisme. La idea era que fossin textos clarament assagístics, és a dir, textos en què sigui tan important allò que es diu com la manera com es diu. Vam demanar als autors un enfocament més o menys interdisciplinari (filosòfic, antropològic, psicològic, literari, artístic, polític, etc.), donant llibertat a cada autor perquè accentués l'enfocament més afí a la seva especialitat i més idoni per al tema tractat. Curiosament, teníem una llista de set autors i una proposta de pecat per a cadascun d'ells, i una llista de quatre o cinc autors més per si els que convidàvem en primer lloc declinaven la invitació; doncs no solament no va declinar ningú la invitació, sinó que tots van acceptar el pecat que els havíem suggerit."

El dimecres dia 6 arriben a les llibreries els dos primers títols de la sèrie. Segons Oriol Quintana, autor de La mandra, "les ganes de no fer res ens obren l'espai interior. Però la seva veritable funció és la de vacunar-nos contra una imatge idealitzada de nosaltres mateixos, una imatge de la qual deriven un bon nombre d'obligacions fictícies que no aporten una millora substancial a la nostra vida".

Per la seva banda, Marina Porras, a L'enveja, s'aproxima al tema a tra­vés de grans veus de la literatura (Dante, Cervantes, La Rochefoucauld, Austen, Balzac, Proust, Valéry, Faulkner, Pla, Rodoreda, Ferrater), sense oblidar la rondallística tradicional ni les aportacions de la filosofia (Kant, Kierkegaard, Nietzsche). "L'enveja t'empeny a desitjar sense aconseguir. És un pecat buit que no s'acaba mai. També és el pecat més secret i, per tant, el més temible. No hi ha gairebé cap senyal que et delati quan l'enveja t'ha temptat", hi diu.

L'avarícia, d'Oriol Ponsatí-Murlà, arribarà a les llibreries a principis de desembre d'enguany. La gola, d'Adrià Pujol Cruells, La luxúria, d'Anna Punsoda, La supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait, apareixeran entre gener i febrer del 2020.