Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) L'Institut Marista a Catalunya tanca la celebració del bicentenari de la seva fundació a ritme de música i teatre. Ho farà aquest dissabte 13 de gener a l'escola Maristes La Immaculada de Barcelona amb la representació del musical 'Amb tu, Marcel·lí'.

170 persones en escena, vuit persones a l'equip tècnic i nombrosos voluntaris més a la infraestructura logística. En total, dues-centes persones implicades en un musical participatiu que compta amb alumnes, professors, pares i mares i ex alumnes de les deu escoles que els maristes tenen a Catalunya.

Dues úniques representacions

Van començar a assajar escènicament el musical a principis de setembre. I tot i que l'estrena estava prevista per al mes d'octubre, la situació política i social del país la va fer endarrerir uns mesos. Aquest dissabte, en dues úniques representacions, s'estrenarà el musical històric sobre la vida de Marcel·lí Champagnat, el fundador que fa dos segles va iniciar l'Institut.

Al musical participen les deu escoles maristes catalanes i a part un equip de vuit actors i actrius que porten el fil conductor de la història. Cada escola té assignada una escena, que sol tenir una o dues cançons, i participen de les coreografies i de la part coral del musical.

La música i el guió són obra del germà marista Toni Torrelles, i la direcció va a càrrec d'Albert López Vivancos. Amb ell hem parlat perquè ens expliqui el procés de creació. López explica que es va fer un càsting entre totes les escoles i obert a tothom per escollir els vuit actors i actrius.

Participació de les deu escoles maristes

"Qui volia participar havia d'enviar un vídeo on es presentava i cantava un fragment de la cançó que volgués". La convocatòria va ser un èxit, "vam tenir uns seixanta vídeos de persones vinculades al món marista i hem escollit vuit persones que són veritables artistes". López reconeix que més d'un d'ells té segur "molt futur en el camp vocal".

López Vivancos que és director teatral professional coneix els maristes de tota la vida. "Sóc ex alumne i la història de Marcel·lí forma ja part de la meva història". Li preguntem quin és el moment o fragment del musical que li té el cor robat i reconeix que és la trobada de Marcel·lí amb el jove Montagne.

La trobada amb Montagne

"És el moment en que ell es veu irremeiablement abocat a fer alguna cosa, quan ell coneix al jove Joan Baptiste Montagne que està a punt de morir". Marcel·lí el visita ja moribund i li pregunta, 'estàs a punt per trobar-te amb Déu?', Montagne li respon: 'i qui és Déu?'. El noi mor en els seus braços i és això el que fa decidir Champagnat a fer alguna cosa, a posar-se en camí.

"En Toni ha fet una cançó per aquest moment molt colpidora. És l'únic moment del musical que l'he tret de la part històrica i l'he posat en un context actual. És l'únic moment en que els participants van vestits de carrer, amb texans i samarreta, com si fos avui, perquè la cançó parla de que qualsevol pot ser un Montagne avui, el nen que ve amb els seus pares en una pastera, fugint de la guerra, o el nen que passa gana perquè els pares estan a l'atur.

López Vicancos recorda que "hi ha molts Montagne actuals que necessiten de Marcel·lins Champagnats que els donin la mà per avançar". El musical, que s'estrena aquest dissabte 13 de gener té entrada gratuïta però s'ha d'adquirir. Podeu adreçar-vos a la recepció d'alguna escola marista per obtenir-les.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.