Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) La Fundació Germà Tomàs Canet, vinculada a l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, ha atès durant el 2018 un total de 198 persones sol·licitants d'asil, en el marc del programa de Protecció Internacional que es du a terme a Manresa. La fundació va assumir la gestió d'aquest programa a finals de l'any 2017 a les instal·lacions de la Llar Sant Joan de Déu, un edifici que va ser totalment reformat per adequar-lo a les necessitats del projecte.

El perfil de persones ateses pel programa de Protecció Internacional és el de famílies amb fills menors d'edat i que es troben en situació vulnerable. De les persones que han passat per la Llar Sant Joan de Déu durant el 2018, un 48% són homes i un 52% dones. Quasi la meitat (un 49%) són menors d'edat.

Per nacionalitats, el col·lectiu predominant és el de persones procedents de Síria, que representen prop d'un 30% del total. El segon grup més nombrós és el de veneçolans, amb un 23%. La resta de persones ateses venen de Geòrgia, Hondures, Ucraïna, Colòmbia, Pakistan, Iemen, Argèlia, El Salvador, Iran, Nicaragua, Sàhara Occidental, Líban i Rússia.

Primera fase: acollida

El programa de Protecció Internacional s'estructura en dues fases. La primera és l'acollida i té una durada de 6 mesos. Durant aquest temps, les persones ateses resideixen a la Llar Sant Joan de Déu i tenen cobertes totes les seves necessitats bàsiques en quant a alimentació, higiene i roba. També reben suport de diferents professionals com psicòlegs, treballadors socials, educadors socials, docents, infermera, integradors i advocats, entre altres, així com dels serveis generals de la Llar i de la Fundació Germà Tomàs Canet, que els acompanyen i assessoren perquè el procés d'adaptació a la nova situació sigui el més satisfactori possible.

Un dels principals objectius d'aquesta primera fase és preparar els usuaris per iniciar una vida autònoma fora del centre. Per aquest motiu, se'ls ofereix formació en llengua catalana i castellana i es promou la seva implicació a la comunitat a través del contacte amb diferents entitats de la ciutat com poden ser clubs esportius, centres cívics, centres d'ensenyament o entitats culturals.

Segona fase: preparació per a l'autonomia

Després dels 6 mesos de la fase d'acollida, els usuaris del programa passen a viure de forma autònoma fora de la Llar Sant Joan de Déu. Aquesta fase té una durada d'un any, durant el qual les persones segueixen sent ateses pels professionals de la fundació però viuen en pisos de lloguer i duen una vida autònoma. Durant el 2018, 81 persones han passat a aquesta segona fase. Els municipis on han instal·lat el seu lloc de residència han estat Manresa, Cardona, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Monistrol de Montserrat, Castelldefels, L'Hospitalet de Llobregat i Sabadell.

Trobar un pis i una feina són dues de les grans dificultats amb les quals es troben les persones usuàries del programa. Des de la Fundació Germà Tomàs Canet es treballa per afavorir la seva inserció laboral a través del Programa Laboral de Mosaic. Durant el 2018 s'ha ajudat en el procés de cerca de feina a 73 persones, 66 de les quals han participat en diferents cursos de formació. També s'han fet contactes amb prop de vuitanta empreses i s'han aconseguit formalitzar 10 contractes de treball.

Fan falta voluntaris

El programa de Protecció Internacional de la Fundació Germà Tomàs Canet compta amb un equip integrat per uns quaranta professionals, als quals s'ha de sumar 49 voluntaris que han col·laborat amb el programa durant el 2018. Des de la fundació s'assenyala que es necessiten encara més voluntaris que vulguin implicar-se en el procés d'acollida de les persones sol·licitants d'asil. Les tasques dels voluntaris van des de l'acompanyament a les persones ateses en la realització de tràmits o gestions a la ciutat (visites a centres sanitaris, compres, oci, etc) fins a recolzar el servei jurídic o ajudar en les tasques del dia a dia de la Llar.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.