Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Sant Feliu/Sant Joan de Déu) Després de cinc anys de captació de fons, el Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) ja és una realitat. Es tracta del primer centre monogràfic d'oncologia pediàtrica d'Espanya i el segon d'Europa i es troba a Esplugues de Llobregat. Al llarg d'aquesta setmana han tingut lloc els actes d'inauguració amb la benedicció del bisbe Agustí Cortés aquest dimecres; l'acte institucional aquest dijous; i la jornada de portes obertes i trobada amb la comunitat científica que es realitzarà aquest divendres. El centre estarà en funcionament a finals del mes de juny.

En l'acte de benedicció, Cortés ha presidit l'eucaristia concelebrada amb el superior general de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Jesús Etayo; el superior provincial, Amador Fernández; i altres germans hospitalaris. Un cop acabada l’eucaristia, el bisbe, els germans de Sant Joan de Déu i representants de l’Hospital, s’han dirigit al vestíbul del nou recinte, per a beneir-lo. Un moment acompanyat per la coral de l’Hospital que ha intervingut també durant la missa. Després els presents han fet una visita guiada per totes les instal·lacions.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha presidit l'acte d'inauguració institucional d'aquest dijous. Ho ha fet acompanyat d'Etayo i del gerent de l'hospital, Manuel del Castillo, a més de comptar amb l'assistència d'altres autoritats locals i sanitàries, pacients i representants de les més de 150 empreses i entitats que, amb les seves donacions, han contribuït a fer del PCCB una realitat.

A la presentació del projecte als mitjans, del Castillo, ha destacat que "la contribució dels donants converteix el PCCB en un cas inèdit de col·laboració social per a un projecte amb aquestes característiques". “Es tracta d'un projecte estratègic per a l'Hospital Sant Joan de Déu, que ja era un centre de referència a Espanya per a l'atenció del càncer infantil i un referent internacional en el tractament de determinats tipus de tumors". Amb el PCCB, Sant Joan de Déu amplia la capacitat per tractar aquests pacients amb "el primer i únic centre monogràfic d'oncologia pediàtrica a Espanya i el segon d'Europa, al servei de nens i adolescents amb càncer i les famílies”, ha subratllat.

Gloria García, responsable de captació de fons de l'Hospital Sant Joan de Déu, també ha emfatitzat l'agraïment a totes les persones i entitats que a través de les seves donacions han permès fer que el somni del PCCB sigui una realitat. "Al costat de les aportacions clau d'empreses i entitats, més de 100.000 particulars també han col·laborat econòmicament en el projecte a través de les més de 200 iniciatives de tota mena que ens han deixat grans històries de solidaritat", ha recordat.

Un augment del 35% en l'atenció de casos nous cada any

El projecte va arrencar el 2017 amb la campanya #ParaLosValientes, que entre el febrer d'aquell any i l'octubre del 2018 va recaptar 30 milions d'euros, als quals es van afegir 7 milions addicionals en una segona fase de la campanya, per a la construcció del nou equipament gràcies als 15 donants fundadors, centenars d'empreses i milers de particulars.

Amb l'obertura del PCCB, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu preveu augmentar la capacitat d'atendre nous casos de càncer pediàtric cada any, de manera que, si actualment s'atenien anualment 300 casos nous i 105 casos per recaigudes o consultes de segona opinió; el nou equipament permetrà atendre fins a 400 casos nous cada any, un 35% més.

Un nou edifici per atendre de manera més eficaç a un gran volum d'infants

El PCCB s'ubica en un edifici de 14.000 metres quadrats connectat al mateix Hospital Sant Joan de Déu mitjançant una galeria coberta elevada i es distribueix en un total de cinc plantes, un 70% de les quals allotgen espais per a l'assistència mèdica, mentre que un 30% està destinada a espais per a la investigació i desenvolupament. Tot plegat, el nou centre disposa de 37 habitacions individuals, 8 càmeres per al trasplantament, 26 boxes per a l'Hospital de Dia i 21 consultes externes. Al capdavant del seu funcionament dia a dia hi haurà un equip professional multidisciplinar format per més de 150 persones.

A més, disposa de Servei de Medicina Nuclear i teràpia metabòlica, quiròfans, laboratoris de recerca i altres serveis no assistencials com són espais comuns acollidors, amb molta llum i amplitud per afavorir el benestar dels pacients i els seus familiars. De fet, la involucració de pacients i famílies ha estat una constant en el disseny i construcció del PCCB gràcies al Pla d'Implicació que l'Hospital va posar en marxa a l'inici del projecte.

Model propi d'especialització i atenció en càncer pediàtric

El PCCB representa una fita en el tractament diferenciat del càncer del desenvolupament respecte del càncer en adults. La seva posada en marxa permet consolidar el model de recerca, assistència i atenció en oncologia pediàtrica desenvolupat per l'Hospital Sant Joan de Déu des de fa més de 15 anys, i és únic a Europa.

L'enfocament de l'Hospital Sant Joan de Déu en oncologia pediàtrica parteix de la premissa que el càncer infantil està associat al desenvolupament de l'individu en els seus primers anys de vida, mentre que el càncer dels adults està relacionat amb l´envelliment, de manera que la biologia d'aquestes malalties és totalment diferent i els fàrmacs per a adults de poc o res serveixen per a nens.

Un centre monogràfic amb especial impacte a Amèrica Llatina

L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha estat fins ara un centre de referència a l'atenció del càncer pediàtric, a l'àmbit de Catalunya i Espanya, però també ha aconseguit obrir-se al món, i aquest és un posicionament que es veurà reforçat amb l'obertura del PCCB com a un dels centres monogràfics més importants d'Europa.

La col·laboració de l'Hospital Sant Joan de Déu amb l'Amèrica Llatina ara com ara té dos grans projectes que segueixen actius. Des del 2019, l'Hospital lidera el projecte CLOSER (Childhood Leukemia: Overcoming distance between Amèrica del Nord i European Regions), que compta amb finançament de la Comissió Europea i té l'objectiu d'equiparar la supervivència dels pacients amb leucèmia de Llatinoamèrica amb els d'Europa .

Així mateix, el 2015, Sant Joan de Déu va crear el programa TELEO (Teleeducació en Oncologia Pediàtrica). Amb el suport de la Sanofi Espoir Foundation i el patrocini de la Fundació Leo Messi, TELEO té el propòsit d'impulsar l'educació continuada en oncologia pediàtrica a centres d'Amèrica Llatina i, actualment, encara la seva segona edició com a plataforma virtual d'educació contínua.

D'entre els diferents fons de finançament per fer realitat el PCBB destaquen els Donants Fundadors que van aportar més del 80% dels fons aconseguits durant la campanya: la Fundació Leo Messi, la Fundació Barįa, Maria Àngels Recolons Morer, Stavros Niarchos Foundation, Fundació “la Caixa”, Esteve, Andbank, Atrys , Fundació Nou Mil·lenni, Associació Benèfica Anita, Fundació Joan Ribas Araquistain, Rosalia Gispert Barral, Invest for Children, Roman Rosell Dolset i les Famílies i Associacions de pacients.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.