Vés al contingut
Catalunya Religió
vot-colera-2022
Fotografia: Vot del Còlera.

Parròquia de la Santíssima Trinitat de Sabadell El Vot del Còlera a la Mare de Déu de la Salut és una de les tradicions més antigues de Sabadell. Enguany, aquest romiatge que celebra la parròquia de la Santíssima Trinitat de Sabadell arribarà a la seva 168a edició. La celebració tindrà lloc el 23 d'octubre amb el tradicional pelegrinatge a peu al santuari de la Mare de Déu de la Salut.

La tradició mantinguda des del 1854 vol renovar el sentit original del romiatge. Per aquest motiu, de camí de pujada a peu al santuari es faran dues aturades de pregària: una a l'església del Santíssim Salvador i l'altra al Monestir de les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta.

La jornada començarà amb una benedicció als pelegrins a peu dins de l'església de la Santíssima Trinitat de Sabadell a les 10:15 h. A continuació, començarà la peregrinació a peu al santuari amb les pregàries a Sant Salvador i al monestir de les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta.

Per la seva banda, els participants que pugen en autocar i cotxes particulars es trobaran a les 11:15 h al santuari de la Santíssima Trinitat de Sabadell on també rebran una benedicció.

Al migdia està previst que es trobin els dos grups al Santuari de la Salut on tindrà lloc una missa solemne de compliment del 168è Vot del Còlera. Els participants faran una processó al voltant del santuari amb la imatge de la Mare de Déu. En tornar a l'església, es cantarà els Goigs i la Salve.

D’on ve el Vot del Còlera?

Fem una mica d’història. L’any 1854 hi hagué una epidèmia de còlera, una malaltia infecciosa intestinal aguda que pot provocar una greu deshidratació i la mort. Sabadell tenia llavors uns 11.000 habitants. En dos mesos, agost i setembre, ja se n’havia infectat quasi la meitat de la població i havia causat més de 400 morts. Els enterramorts no donaven l'abast. Només el dia 28 d’agost hi havia 28 caixes de mort per enterrar.

Res a veure amb les pandèmies actuals: les condicions higièniques eren pèssimes i això provocà l’expansió de l’epidèmia.

El sentit del Vot del Còlera

El 1854, la ciutat de Sabadell s’acabava al final de la Rambla. Els veïns del capdavall de la Rambla feren un vot a la Mare de Déu de la Salut: si els protegia del còlera, celebrarien cada any, el quart diumenge d’octubre, una missa d’acció de gràcies. El cas és que cap veí va contraure la malaltia.

Des d’aleshores s’organitzà una celebració que prengué el caràcter de romeria popular. La tradició s’ha mantingut ininterrompudament fins avui, a redós de la Parròquia de la Santíssima Trinitat.

I cada any es puja al santuari on se celebra la missa, una processó al voltant del temple i es torna a l’església per cantar els Goigs a la Mare de Déu, que reiteren el prec de protecció dels avantpassats: "Empareu-nos, oh Maria de la font de la Salut".

"Mirant enrere, impressiona aquesta constància i fidelitat a un Vot, en què vibra una emoció religiosa i de gratitud, que ha anat passant de generació en generació durant, ni més ni menys que, 167 anys", diuen des de la parròquia. Una de les tradicions més antigues de Sabadell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.