Vés al contingut
Catalunya Religió
retaule-sant-josep-oriol-00
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Barcelona Aquest dissabte 18 de març el Retaule de Sant Josep Oriol celebra la seva 25a edició. Un any més, la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona esdevindrà l’escenari on s’interpreta la vida i el llegat d’aquest capellà barceloní, les despulles del qual reposen a la mateixa església. Enguany el dramaturg napolità Pasquale Bávaro s'encarrega de la direcció que tindrà “un to més auster i contemporani”.

Bávaro havia participat altres anys interpretant algun dels personatges del Retaule. Ara, explica que se sent “emocionat” per la interpretació d’aquest any en la qual, tot i mantenir-se fidel a l’estructura dels darrers anys, ha implementat alguns canvis.

D’entrada, la representació s'allunya de l’ornamentació del barroc i posa el focus en una interpretació més austera, prescindint més del material escenogràfic. “Volem aprofitar l’esplendor del temple i anar al valor de les pedres i l’esplendor de la basílica del Pí”, assegura el dramaturg. Amb aquest estil més minimalista explica que “s’aconsegueix posar més rellevància en els personatges”, i alhora, “seguir el mateix exemple de sant Josep Oriol, que es feia dir el 'Doctor Pa i aigua' per fer valdre la senzillesa de les coses”.

“Volem convidar tothom a connectar d’alguna manera amb l’essència de l’obra”

En la mateixa línia, en aquesta 25a edició, el director també ha introduït variacions en la interpretació i en la il·luminació, ara “més pròpia del teatre contemporani, en què s’intenta interpel·lar més les sensacions de l’espectador”. En aquest sentit, explica Pasquale, “intenten trobar la connexió amb el públic”. “Volem convidar tothom a connectar d’alguna manera amb l’essència de l’obra, ja sigui, espiritualment amb el Sant, amb el transcendent, amb Déu o amb la mateixa Església”, subratlla.

Un altre canvi es visualitza en la posada en escena del paper de sant Josep Oriol. Anteriorment, en les tres parts més diferenciades del Retaule aquest anava canviant, de manera que el sant adquiria diferent rostre segons els moments. Enguany, “per mantenir la continuïtat”, argumenta Pasquale, ho interpretarà el mateix actor”. Aquest serà Pol Torné, que s’estrena per primera en l’elenc del Retaule de Sant Josep Oriol i ho fa “molt il·lusionat”.

Torné, especialista en escenes de risc de cinema, s'ha d'elevar més de 10 metres amb un arnès al final de l'obra

“Al principi quan em van proposar de representar un sant em va sorprendre, per mi era quelcom totalment nou". Torné confessa que, per a ell, "és tot un repte aquest nou registre”. Per preparar-se el personatge, l’actor va informar-se llegint alguns textos sobre el sant. “M’ajuda a fer-me una idea percebre com el veien”, explica. Al final, segons explica Pol Torné “la reflexió és que un sant és com qualsevol persona". "Algú com tu i com jo, que va ser una bona persona i va dedicar-se als altres”, diu.

Torné, a més a més, és especialista de cinema i té experiència fent doblatges en escenes de risc, com a la sèrie la Fèria de Netflix. Segons explica, aquesta experiència li serveix per a la darrera posada en escena, quan sant Josep Oriol ascendeix al cel i l’actor ha d’elevar-se més de 10 metres amb un arnès.

L’obra de teatre dona el tret de sortida amb una processó, amb la Mulassa de Barcelona, seguida de la representació del retaule dins la basílica. La processó s’inicia a les 19:00 h a la plaça del Pi i el Retaule serà a les 20:00 h a dins de la basílica amb entrada lliure.

Una vida al servei de la basílica del Pi

L’efemèride capellà, popularitzat sota el nom “Doctor Pa i Aigua”, va deixar una empremta profunda en els barcelonins del segle XVII. L’austeritat, la senzillesa i la caritat van ser alguns dels valors que el van portar cap al camí de la santedat. Així, sant Josep Oriol tenia cura dels més necessitats, a qui cuidava i donava remeis per a les malalties. A més a més, els seus guanys també els destinava al servei dels altres. Un sacerdot que, amb la seva vida dedicada al servei de la basílica, s’ha convertit en un patró molt estimat per tots els del barri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.