Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jesuïtes) La Fundació de l’Observatori de l’Ebre, institució de referència i de prestigi en l’àmbit de la geofísica situada a Roquetes (Baix Ebre), ha renovat recentment l’estructura del seu Patronat. L’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, n’és el nou president en substitució de Josep M. Garell, rector de la URL, i la Companyia de Jesús deixa de formar part del Patronat.

L’Observatori fou fundat per la Companyia l’any 1904, sota l’impuls del pare Ricard Cirera, que en fou el primer director, i el pare Lluís Rodés, que prengué el relleu l'any 1920. El pare Antoni Romañà en fou director a partir de 1939.

Tots ells, així com els companys jesuïtes científics que van seguir la seva tasca a l’Observatori de l’Ebre, són bona mostra del compromís de la Companyia de Jesús amb el món de la ciència, àmbit en el que molts jesuïtes han destacat per les seves contribucions a la recerca i la docència en diferents camps, i també per la seva presència, com a religiosos, a la frontera entre la fe i ciència, sovint de forma capdavantera i avançada a la seva època. Els jesuïtes que han estat presents aquests últims anys a l'Observatori han estat el germà Joan Torrens, el pare Eduardo Galdón, el pare Oriol Cardús, el pare Ernest Sanclement, el germà Isidre Moncal i el pare Luis Felipe Alberca.

Més de cent anys de trajectòria

Com en altres organitzacions que van néixer sota l’impuls i lideratge dels jesuïtes, la Companyia de Jesús ha acompanyat l’Observatori de l’Ebre al llarg d’aquests més de cent anys d’història i ha apostat per la seva implantació en la societat i per l’establiment de vincles de col·laboració amb les diverses institucions oficials, acadèmiques i socials, facilitant també, de forma natural, que laics i laiques anessin prenent el relleu en la gestió i direcció de l’entitat.

Així cal destacar, entre d’altres, el vincle de l’Observatori amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques i el fet que l’any 1991 es va integrar com a Institut Universitari a la Universitat Ramon Llull. L’any 2001 es va nomenar el primer director no jesuïta de l’Observatori de l’Ebre. També aleshores es constituí un nou patronat de la Fundació, a la que la Companyia de Jesús va cedir tot el patrimoni de l’Observatori. De manera progressiva, personal laic va anar prenent el relleu de les diferents funcions, fins que l’any 2011 els darrers jesuïtes treballant a la institució es jubilaren.

La Companyia de Jesús, com a institució fundadora d’aquesta entitat, celebra el reconeixement i prestigi obtinguts per l’Observatori al llarg d’aquests més de cent anys i l’encoratja a seguir treballant amb aquests mateixos valors que marcaren la vocació dels jesuïtes que en van formar part: el rigor en l’estudi i la recerca, i el compromís de servei als altres, des del convenciment que el progrés científic té un paper fonamental en la construcció d’un món més just i sostenible per a tots.

Cal esmentar i agrair d’una forma especial la presència i l’aportació al patronat de la Fundació durant els darrers anys de l’oceanògrafa Josefina Castellví, com a patrona nomenada per la Companyia de Jesús.

Institut universitari de la URL

També deixa el Patronat de la Fundació de l'Observatori de l'Ebre la Universitat Ramon Llull, canvi que respon al fet que la URL no és present a les facultats i centres que la conformen. Fins ara, l’Observatori de l’Ebre, com a institut universitari de la URL, n’era una excepció i, amb els canvis aprovats, es normalitza aquesta situació. Així doncs, l’estatus de l’Observatori de l’Ebre dins de la universitat no canvia, continuarà essent un institut universitari de la URL.

D’aquesta manera, a partir d’ara, el Patronat serà format per nou institucions: l’Ajuntament de Roquetes, l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, l’Agència Estatal de Meteorologia i l’Institut Geogràfic Nacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.