Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(OCATT) Sabem tot el que necessitem saber sobre la donació i el trasplantament d'òrgans? Podem millorar la (in)formació de la donació d’òrgans entre els diferents col·lectius culturals i religiosos del nostre entorn? Aquestes i altres preguntes es resoldran en el projecte 'La donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa', organitzat per l'Organització Catalana de Transplantaments, l'Obra Social "la Caixa" i amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos.

El projecte, que consta de dues conferències i cinc seminaris, un per confessió, es durà a terme durant  tota la tardor i persegueix dos objectius: sensibilitzar totes les confessions, i informar els metges sobre condicionants religiosos en les donacions. La conferència inaugural del projecte tindrà lloc el dijous 20 de setembre a les 16 hores al Palau Macaya de Barcelona. Comptaran amb la presència de Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments; Teresa Pont, directora de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Gurch Randhawa, professor de Diversitat en Salut Pública; Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut; i Carles Macian, secretari adjunt d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. L'entrada és gratuïta tot i que cal inscripció prèvia.

La situació del trasplantament d’òrgans a Catalunya i a Espanya gaudeix de molt bona salut: 5.261 trasplantaments a Espanya l'any 2017 (1.106 a Catalunya). Aquests resultats han estat possibles gràcies als donants obtinguts, a l’aprofitament dels òrgans extrets, al baix nombre de negatives familiars (12-15%) o a l’intercanvi d’òrgans entre organitzacions. No obstant això, les llistes d’espera per a trasplantament no baixen.

Cultura i religió són, en alguns casos, motiu de no acceptació de la donació per part de la família dels possibles donants. Diferents estudis apunten aquesta menor acceptació segons l’origen de les persones. La causa, creuen des de l'OCATT, no és la manca de solidaritat i generositat, si no la desinformació o la informació inadequada.

El projecte de reflexió, 'La donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa', s’ha dissenyat com una oportunitat de millora per donar resposta a aquesta necessitat, i ha comptat amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos i de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.