Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) Bashar Fawadleh, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Fàtima a Beit-Sahur a Betlem, ha pronunciat una conferència al Centre Tarraconense El Seminari. L'acte, presidit per l'arquebisbe Jaume Pujol, va comptar amb l’assistència del director del Secretariat diocesà d’Animació Bíblica, Antoni Pérez de Mendiguren; M. de l’Esperança Amill, vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya, la qual va traduir simultàniament la intervenció i l’expresident de l’Associació Bíblica de Catalunya, Joan Magí.

En primer lloc va oferir algunes dades sobre els cristians àrabs a Palestina. "Arreu del món hi ha 400.000 cristians palestins i 175.000 d’ells viuen a Palestina. Això representa el 2,3% de tota la població àrab i jueva de la Terra Santa". Bashar va explicar també que el conflicte araboisraelià ha provocat que molts dels palestins cristians hagin emigrat cap a Sud-amèrica, els Estats Units, Austràlia o Canadà. Mentrestant, els que hi viuen pertanyen a quinze denominacions diferents de la franja oest de Jerusalem i Gaza. La majoria d’ells, més d’un 50%, són de l’Església grec-ortodoxa, mentre que els catòlics són el 32%.

"L’impacte de les guerres de 1948 i 1967, l’anomenada "Guerra dels sis dies" van suposar uns canvis molt dràstics per a tota la societat palestina a nivell econòmic, social i polític generant moltes tensions entre els mateixos palestins", va destacar."Tota la història de Palestina, des dels seus inicis, parla d’ocupació. Aquesta és la que ens ha conformat i configurat com a cristians de Palestina en tres dimensions: la fe, l’esperança i l’amor". "Si ens mantenim ferms en aquestes dimensions, creiem que un dia Déu ens farà lliures".

També va fer esment al Patriarcat Llatí de Jerusalem, la seva diòcesi. "El Patriarcat va ser restablert l’any 1847 per Pius IX, amb el nomenament del bisbe Joseph Valerga", va explicar. Principalment, els sacerdots del Patriarcat llatí serveixen als cristians de parla àrab que viuen als territoris palestins de les terres ocupades a Israel. També hi ha uns quants milers de conversos del judaisme. A més cada comunitat, orde religiós o de laics associats al Vaticà són part del Patriarcat Llatí i almenys un dels seus membres ha de parlar la llengua àrab.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.