Vés al contingut
Catalunya Religió
borja-peyra
Fotografia: Monestir de Poblet.

Monestir de Poblet Borja Peyra és, des d'aquest diumenge, el nou prior del Monestir de Poblet. Així ho ha decidit l'abat de la comunitat Rafel Barruè, qui l'ha nomenat. El prior de la comunitat és el primer col·laborador en el govern del monestir de l'abat i el substitueix en cas d’absència.

Borja Peyra Almunia neix a Barcelona l’11 de novembre de 1978. Llicenciat en Filosofia, vesteix l’hàbit cistercenc a Poblet el dia 20 d’agost de 2010. Hi professa el mateix dia de l’any següent, i s'ordena de capellà el 27 d’abril de 2019.

Actualment, era també el responsable de l’hostatgeria i dels treballs agrícoles del monestir, a més de mestre de novicis.

En el comunicat fet públic per la comunitat de Poblet, els seus germans desitgen que Peyra "sigui una ajuda eficaç per al novell abat de Poblet".

Què vol dir ser prior?

El prior de la comunitat de Poblet és el primer col·laborador en el govern del monestir de l'abat i el substitueix en cas d’absència. Per aquest motiu, mentre que l’abat és elegit democràticament per tota la comunitat, el prior el designa directament l’abat. 

Sant Benet a la Regla mostra molt poca simpatia per la figura del prior (c. 65). Pensa més aviat en una comunitat organitzada en deganies —grups de deu o més monjos sota la supervisió d’un monjo responsable o degà— sota l’autoritat i coordinació única de l’abat.

El segon de l’abat, en el pensament de la Regla, és més aviat el majordom o cellerer, i no el prior. Tanmateix, i a contracor, Benet acaba acceptant aquest càrrec, si sembla útil per a la comunitat, amb la condició que el prior, com el cellerer i els degans, estigui totalment sotmès a l’abat i que no faci res pel seu compte.

Amb l’evolució del temps el prior s’ha anat convertint en allò que per a Benet hauria de ser el majordom, mentre que aquest ha anat quedant relegat a un càrrec de caire més administratiu.
 

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.