Vés al contingut
Catalunya Religió
raksha
Fotografia: Shantanu Kashyap.

Lucía Montobbio –CR | El Raksha Bandhan és una festa que celebren els hinduistes el dia de lluna plena del mes de Shravana, el cinquè en el seu calendari i que, en el nostre, correspon als dies que es troben entre els mesos d'agost i juliol. Enguany, el Raksha Bandhan se celebra concretament l'11 d'agost. En aquesta festa es recorda el vincle que hi ha entre els germans i les germanes. Un vincle que no només es refereix als germans relacionats biològicament, sinó que també a la relació que existeix entre amics que es tenen un amor fraternal, i no comparteixen cap vincle de sang.

Raksha significa "protecció", i bandhan vol dir "lligar", en sànscrit. Aquestes dues paraules juntes es podrien traduir com a "llaç de protecció". Així, el terme es refereix a l'amor universal que hi ha entre l'home i la dona.

Es diu que l'origen d'aquest festival prové del rescat de Sita en mans de Ràvana, el rei dels dimonis. Segons la tradició hindú, Sita es casa amb el príncep Rama. Però, el rei dels dimonis, Ràvana, vol destruir aquesta unió. Amb aquesta intenció, Ràvana enganya Sita i la segresta. En aquest punt, comença la cerca de Rama i Lakshmana, el germà petit del príncep, per salvar Sita. Un cop Sita és alliberada, ella lliga un rakhi al canell de Laskmana per invocar la seva protecció davant de perills futurs.

Amb tot, no hi ha una explicació clara de l'origen de la festa i es creu que diverses llegendes marquen els orígens del festival o han contribuït a la seva popularitat. Un exemple és la història del rakhi que Lakshmi va lligar al dimoni Bali per a rescatar a Vishnu; o la de rakhi que Savitri va lligar al seu marit, que va passar de ser un rei sense escrúpols, a un home protector.

Protecció i bona fortuna

Abans d'anar al temple a celebrar la festa, la família es banya i es muda. Durant la cerimònia, es prega per la família, pels parents llunyans, pels amics, entre altres. Les dones demanen pel benestar dels homes, i els homes desitgen la cura i protecció de la dona en qualsevol situació. Sovint, els precs i els càntics es fan al voltant del foc d'una flama. Les pregàries segueixen textos sagrats hinduistes. Les germanes també preparen rakhi thali, una ofrena per les divinitats. Està elaborada amb diya, tika, arròs, sàndal, encens i dolços.

Després, les germanes lliguen un fil, el rakhi, al canell dret dels seus germans. El fil simbolitza amor protector i bona fortuna. El rakhi tradicional té una elaboració senzilla. Consisteix en trenar fils de cotó, de seda o, fins i tot, de fil d'or. Sovint és groc o vermell. Així i tot, darrerament, hi ha diversos dissenys i alguns tenen decoracions llampants. L'essencial, però, és que simbolitzi l'amor sincer.

En la festa, també es dibuixen una rodona amb pasta vermella, la tilak, al front. Els germans, per la seva banda, fan la promesa de protegir les dones, i les obsequien amb diversos presents. Les dones que estan lluny de les seves famílies, dels seus germans de sang, tornen a casa per celebrar aquest festival. Si això no és possible, de vegades fan arribar el rakhi al seu germà per correu postal o a través d'algú, les dones que no tenen germans de sang, també poden lligar aquest fil a algun amic o veï amb qui comparteixi un amor fraternal.

Durant el dia la comunitat hinduista visita amics i familiars a les seves llars, i comparteixen àpats entorn la taula.

Més enllà de l'hinduisme

Aquest festival sovint també és una ocasió per recordar la importància que té el diàleg intercultural, interreligiós, la interacció amb persones que tenen altres tradicions, l'harmonia i l'amor entre totes les persones que hi ha a la terra. Per alguns sacerdots hinduistes és vist, avui dia, com un festival aconfessional, que inclou la participació d'altres religions que hi ha a l'Índia com ara l'Islam, el Sikhisme, el budisme o el cristianisme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.