Vés al contingut
Catalunya Religió

(Lucía Montobbio –CR) Aquest festival de colors se celebra el 17 i el 18 de març aquest any. És una festa de tradició hinduista. Gundicha Das, col·laborador del Temple Hare Krishna de Barcelona, explica que durant aquest dia tothom balla i celebra. “Es llencen colors els uns als altres que deixen pintats els vestits, les cares i els cossos dels participants, per això mateix la festa també rep el nom de festival dels colors”, diu.

La nit de la Holika Dahan: venç el bé sobre el mal

La celebració dura dos dies. El primer comença durant la nit de darrera lluna plena del mes Phalguna (en el calendari occidental correspon a finals de febrer, inicis de març), és llavors quan té lloc la Holika Dahan. La comunitat hinduista balla i canta entorn a una foguera per celebrar la victòria del bé sobre el mal.

Guanya el bé sobre el mal perquè, segons la llegenda que relata Gundicha, “el príncep Prahlada va vèncer al seu pare i la seva tieta”. El nom de la festa Holi ve del nom de Holika, la germana del rei Hiranyakashipu, que va voler matar al seu fill, el príncep Prahlada.

Hiranyakashipu no s’avenia bé amb el seu fill Prahlada. Ell, des del ventre de la seva mare, havia escoltat les tradicions hinduistes i, a partir d’aquestes ensenyances primerenques, va decidir lloar al Déu Vixnu com tradicionalment es fa a l’hinduisme.

Hiranyakashipu no podia suportar que el seu fill adorés abans a Vixnu que a ell mateix, qui també tenia una sèrie de poders. Així doncs, conjuntament amb la seva germana Holika, ordeixen un pla fatal. Holika convidarà a Prahlada a asseure’s amb ella al centre d’una foguera, ella es protegiria amb un mantell màgic per no cremar-se i, en canvi, Prahlada moriria entre les flames. “Llavors apareix Vixnu que salva a Prahlada. La cosa acaba malament pels malvats Holika i Hiranyakashipu i d’aquí el símbol de la foguera i que els celebrants se sentin convidats a fer les paus i a alliberar-se dels seus errors”.

Festival de colors, la festa del amor

L’endemà comença la Holi. El foc s’apaga i comença el festival de colors. Es llença gulal, és a dir, pols de colors: vermell, verd, groc, blau… L’objectiu és passar-s’ho bé. Castes, religions, classes socials es barregen per celebrar. “Quan va coincidir que jo era a l’Índia, no vaig voler anar”, riu Gundicha, “és molt difícil que els colors marxin”. I és que, encara que en origen el gulal estava fet amb cúrcuma i extracte de flors, “avui en dia s’utilitzen pintures sintètiques; a poc a poc, des de les comunitats i entitats que organitzen aquests festivals, s’està demanant tornar als colors fets amb extractes naturals”.

Cada color que s’utilitza a aquesta festa té un significat diferent. El vermell simbolitza l’amor; el blau és el color de Krixna; i el groc i el verd simbolitza la primavera, l’amor, l’arribada de l’època més fèrtil de l’any. De fet, un altre dels noms que rep aquesta mateixa festa, considerant l’època de l’any on cau, és 'el festival de l’amor'.

L’explosió de colors també respon a una llegenda. Gundicha explica que aquesta vegada, la història té com a protagonistes a Radha i a Krixna. Krixna estimava a Radha, però ell tenia la pell fosca i Radha la tenia blanca, se sentia gelós, llavors “Yashoda, la mare de Krisha, proposa que tots dos es pintin la cara i així ser iguals”.

Convidats a celebrar la Holi 2022

A Catalunya, la festa també s’ha fet molt popular, “tant que, de vegades, s’ha celebrat en èpoques diferents, s’ha fet al juny o al juliol, perquè així fa més calor i la gent s’anima més a venir a remullar-se en colors. Molts no saben el que estan celebrant, però s’ho passen genial”, afirma Gundicha.

Enguany, des del Casal de la Vinya de Barris, l’escola de dansa Dancing Ganesh Bollybood, i l’entitat Indian Cultural Centre proposen compartir la Holi 2022 el dissabte 19 de març a les 17:00 h. “Us convidem a un espectacle de dansa Bollywood i a la gran festa de l’Índia: la Holi, el festival de l’amor, dels colors, de la primavera. En aquest festival promovem la convivència cultural i la igualtat a l’espai públic igual que a l’Índia o al Nepal s’utilitza per reivindicar una igualtat social”, escriu Gustavo Corral des del Dancing Ganesh Bollybood, i apunta: “Es farà als jardins de Ca l’Alena, línia de metro 10S, parada Foc”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.