Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri-CR) Coincidint amb el primer aniversari del nomenament com a arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas ha escollit nous responsables dels màxims òrgans de govern diocesà. També ha modificat l’estructura de vicaris episcopals, que ara ve determinada pels àmbits pastorals i no pels territoris.

En els nomenaments gairebé hi ha el 50% de continuïtat i de renovació. Continua el vicari general, Joaquim Fortuny, que va ser nomenat el 2009 per l’antecessor de Planellas, l’arquebisbe Jaume Pujol. I canvien dos dels tres vicaris episcopals. Continua Jordi Figueras, com a vicari de les persones, i s’incorpora Joan Àguila com a vicari de la pastoral i Lluís Simón, com a vicari de la caritat.

Finalment, s’incorpora al govern diocesà Simó Gras, com a canceller i moderador de cúria. Però Rosalia Gras, fins ara secretària general i cancellera, continua com secretària general i cancellera adjunta. Símó Gras també serà portaveu de l’arquebisbat de Tarragona, una responsabilitat de nova creació.

+

El canvi en l’estructura afecta a la responsabilitat dels tres vicaris episcopals. Fins ara estaven vinculats a una part del territori diocesà: Tarragona; Baix Camp i Conca de Barberà; i Alt Camp, Baix Penedès i Tarragonès. Planellas ha reformulat aquest format i ha vinculat els vicaris episcopals a tres àmbits: persones, caritat i pastoral. Aquest model que dona més relleu a l’acció sectorial que al territori és el mateix que tradicionalment ha tingut el bisbat de Girona, la diòcesi d’orígen de l’arquebisbe Planellas.  

El vicari general, els vicaris episcopals i el canceller, formen el consell de govern més proper a l’arquebisbe.

Amb Àguila, Simón, i Gras, s’incorporen tres capellans que representen el clergat més jove de la diòcesi i que han destacat pel seu dinamisme en els àmbits pastorals. Joan Àguila és rector a Valls i director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i especialment dedicat a la pastoral juvenil. Lluís Simón, advocat, es dedica a la pastoral sanitària i és consiliari de la Fraternitat Cristiana de persones amb discapacitat, la Frater. I Simó Gras és el Plebà (rector) de Montblanc i va estudiar Dret Canònic a la Pontifícia Universitat Lateranense.   

Planellas també ha nomenat Josep Mateu rector del Seminari de Tarragona, que acompanyarà els seminaristes de la diòcesis que amb els altres seminaris de la província eclesiàstica Tarraconense s'agrupen al Seminari Interdiocesà de Catalunya amb seu a Barcelona. Mateu també serà delegat per a l’administració dels béns de l’Església. Manuel M. Fuentes i Joan Miquel Bravo deixen la responsabilitat de vicaris episcopals.