Vés al contingut
Catalunya Religió
terretremol-siria-turquia
Fotografia: Vatican News.

Vatican News Després dels terratrèmols que han deixat més de 5.000 morts i milers de ferits a Turquia i Síria, el papa Francesc ha enviat un telegrama tant al nunci apostòlic a Turquia com al nunci a Síria per expressar la seva proximitat a les poblacions afectades. "El Papa envia el seu condol més sentit als qui ploren la pèrdua de persones estimades", diu el comunicat que signa el secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin

Els dos missatges del Papa als nuncis a Turquia i Síria són molt similars. En els dos, Parolin expressa que el pontífex prega "perquè el personal d'auxili rebi els dons divins de la fortalesa i la perseverança en l'atenció als ferits i en les tasques d'auxili". El text assegura que Francesc es troba "profundament entristit per les importants pèrdues de vides humanes".

Els sismes de Turquia i Síria han deixat més de 5.000 morts i 19.000 ferits

"És la primera vegada que veig una cosa així", diu el bisbe caldeu d'Alep, Antoine Audo. "Tothom es troba al carrer, amb fred i sota la pluja", narra mentre sonen les sirenes dels cotxes de rescat. 

El bisbe explica que dormiran a l'entrada del bisbat: "Ja veurem què fer". "Les biblioteques estan destruïdes, les cases s'han esfondrat: és una situació apocalíptica”, diu. El bisbe la descriu com "una situació trista" i demana vehicles de socors i generadors d'electricitat.

L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan-Josep Omella, també s'ha pronunciat després de la tragèdia a Turquia i Síria. "Prego per l'etern descans dels morts i la recuperació ràpida dels ferits", diu. "Déu vulgui que es restableixi com més aviat la normalitat a la regió", hi afegeix. 

https://twitter.com/OmellaCardenal/status/1622619879848177664

Una ajuda inicial de 500.000 euros

El primer sisme, de magnitud 7,8, ha tingut lloc aquest dilluns a les 4:17 h de la matinada, hora local, a la ciutat turca de Gaziantep. A les 11:30 h ha tingut lloc un segon gran terratrèmol de magnitud entre 7,5 i 7,6. Les autoritats ja han confirmat més de 5.000 morts i 19.000 persones ferides. 

Les autoritats avisen que, en les pròximes hores, les xifres de morts i ferits podrien augmentar, ja que el Servei Geològic dels Estats Units estima que el balanç de morts, en el pitjor dels casos, podria arribar a les 10.000 persones. 

Uns fets que ocorren en un context difícil, tant per la presència de nombrosos refugiats com per les baixes temperatures hivernals. Les connexions s'han interromput tant per via aèria com per via terrestre. Càritas Europa s'està mobilitzant per ajudar la població i la Conferència Episcopal Italiana ja ha assignat 500.000 euros com a ajuda inicial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.