Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Conferència Episcopal Tarraconense) Seguint la crida anual del Papa Francesc a viure la pluralitat, l’església catalana ha celebrat la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat a la catedral de Barcelona.

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella va presidir la celebració aquest diumenge, concelebrada amb els sacerdots de les diferents comunitats. Tal com explicaven des del Secretariat Diocesà de Pastoral amb Migrants,  l’objectiu de la trobada és animar les comunitats cristianes a prendre consciència del drama humanitari d’aquells que es veuen forçats a deixar casa seva per motius econòmics, per la violència o pel canvi climàtics, arreu del món. 

La celebració va comptar amb la participació dels fidels de les diferents comunitats les quals es van unir en la pregària i amb els cants propis de cada cultura. També, com a representació d’aquesta església plural es va llegir la Paraula de Déu en les diverses llengües de les comunitats presents. Hi eren presents també membres de diverses entitats socials d’església com Càritas Barcelona o Mans Unides. Es recordava així que “tots som germans”, tal com subratllava Omella en el moment de l’Homilia, fent referència també a l’encíclica de Francesc,  ‘Fratelli tutti’.

Migrants com Jesús

“Com Jesucrist, obligats a fugir” ha estat el lema d’enguany. Recordava quan Maria, Josep i Jesús es veuen obligats a emigrar a Egipte, fugint de la persecució d’Herodes. Precisament, en el seu missatge, el Papa demana posar l’accent en els desplaçats interns en països sense infraestructures per acollir-los. “Una migració invisible que se suma a la tragèdia que sovint és notícia a les fronteres del Mediterrani, de Mèxic i els Estats Units d’Amèrica, i de tants altres llocs del planeta”, exposen des de la Pastoral de Migrants.

En el moment de l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona també va fer especial menció a aquest lema que ens diu com Jesús, igual que tants migrants va fugir deixant la seva cultura  la seva terra. “Un exemple de com Ell viu i pateix amb nosaltres”.

Estimar Déu a través del Germà

Omella va aturar-se en el manament “Estimaràs Déu sobre totes les coses com a tu mateix”. Un manament que ens remet a l’estima cap a l’altre, “imatge de Déu i germà teu”. “Hem d’aprendre a estimar a Déu a través del Germà”, deia Omella. En aquest sentit, va destacar els quatre grans verbs que tan subratlla el Papa: acollir, protegir, promoure i integrar. Quatre accions per arribar a conèixer l’altre de veritat, ja que, “només es coneix a l’altre si se li estima, quan el coneixem el comprenem”, va dir Omella.

Va exhortar els presents a tenir una “actitud de serveis cap als altres” i donar “una acollida senzilla i humil”. Una crida dirigida sobretot al tracte amb els nouvinguts que arriben, amb els quals s’ha de ser humil. Com en la Paraula del Bon Samarità, es referia Omella, de la qual s’ha de donar exemple, sent l’Església Samaritana que el Papa demana. 

Tots som migrants

“Tant de bo puguem viure com germans i construir un mon de fraternitat i pau”. Amb aquest desig, l’arquebisbe de Barcelona afirmava que “cap cultura està per sobre les altres. Totes elles són diferents i es complementen. Fem aquest bonic mosaic del món sencer. Si tots els colors de l’arc de Sant Martí fossin iguals, no seria tan bonic. És millor diferents. Una església catòlica on tots cabem”. 

Amb aquesta pluralitat, el cardenal va recordar que tots perseguim una mateixa missió i uns mateixos fonaments. “Tots som migrants en aquesta terra camí cap al cel, la casa comuna. Tots som pelegrins a la casa del pare”. “Compartim la fe, la cultura, l’amistat i un projecte comú: L’amor que és acollida recolliment de l’altre i perdó”, va afegir .

Flashmob de sensibilització

 Després de la celebració, el Secretaritat de la Pastoral amb migrants va organitzar un Flashmob al Pla de la Seu amb l’objectiu de sensibilitzar. Enmig la foscor del vespre, dotze persones van aixecar uns panells amb imatges al·lusives a la situació de molts Migrants i Refugiats. Aquestes imatges es van mantenir, amunt mentre un saxofonista interpretava una melodia, alhora que tots els presents amb les llanternes del nostre telèfon mòbil. Els cartells, inadvertits entre la foscor, van quedar il·luminats, tot recordant aquells que pateixen i ningú veu.

Des del Secretariat de la Pastoral amb migrants, el director Joan Cabot, expressa que a més de prendre consciència es vol vetllar perquè, “en la mesura de les nostres possibilitats, puguem incidir en la manera com la nostra societat acull les persones d’origen migrant i que busquen refugi entre nosaltres”. “Convé que fem xarxa, també amb la societat civil, per vetllar per unes polítiques justes i per un tracte humanitari que tant sovint trobem a faltar en la gestió del fet migratori que fa el nostre país i tota la Unió Europea”.