Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, va impartir el passat dimarts 13 d'abril la primera sessió de les Jornades de Formació sobre la 'Fratelli Tutti' organitzades pel bisbat de Lleida. Torra va començar recordant d'on agafa el Papa Francesc el títol de l'encíclica. Va explicar que Fratelli Tutti era com Sant Francesc es dirigia als seus germans. Va afegir que és un text que s'està llegint molt entre la comunitat cristiana.

Va recalcar que davant el Papa Francesc estem davant de l'únic líder mundial digne de ser escoltat i va reiterar que s'ha guanyat el favor de la gent. Va aprofundir en aquesta idea destacant que les cites més importants de l'encíclica són de les Conferències Episcopals "que són molt a prop de la realitat". Torra va explicar que aquest Papa té la voluntat d'adreçar-se a tots els homes i dones de bona voluntat d'aquest món, i fa l'esforç d'explicar-ho de manera que l'entengui la gent. "Aquest Papa no escriu, aquest Papa parla", va dir. Per això el ponent va aconsellar llegir el text en veu alta i en grup.

"El Papa vol parlar de què els homes i les dones d'aquest món són germans", va dir. "El Papa ens parla a "Tutti", i aquesta universalitat és cabdal". En aquest sentit va destacar que "l'objectiu del Papa és ser pastor i teòleg, no només pels de casa sinó per tots".

El degà de la Facultat de Teologia de Catalunya va continuar dient que "aquest missatge traduït a les nostres parròquies és preguntar-nos com arribar a tots".

"El Papa ens descobreix que allò que diu Jesús no era només per als que el volguessin entendre", va dir. "La sorpresa de l'Evangeli de Jesús és que es dirigeix a tots". I va destacar que "el Papa Francesc es vol adreçar a aquells que no conten per res i recordar-nos a tots que l'Evangeli és per adreçar-nos a aquells que no conten per res".

Recollint les paraules del Papa a l'encíclica, Torra va demanar "que aquest nou somni de fraternitat i amistat social que no es quedi en paraules". "Quan no ens dirigim a tots, convertim aquest món, en un món tancat", va afegir. En la mateixa línia va advertir que "si aquest món no té aquesta dimensió de ser per tots i per tothom, no serveix és un món tancat".

Torra va destacar que el Papa fa política perquè n'ha de fer. "Perquè si no amb l'excusa de què no ha de fer política, aquest món continuarà sent tancat i serà obert només per alguns". I va afegir que "no es tracta de fer política de partit, la veu del Papa ha de ressonar per se portaveu d'aquells que no tenen veu, dels que queden al marge"."El Papa es fa ressò de tants camins d'esperança". Torra va recalcar les paraules del Papa Francesc quan va recordar que "la pandèmia ens ha permès valorar a molts companys de viatge que davant la por van saber reaccionar donant la pròpia vida".

Va destacar que a la Fratelli Tutti el Papa recorda la paràbola del Bon Samarità i va indicar que "la fe ens omple de motivacions en el reconeixement de l'altre".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.