Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

“En aquesta perspectiva emergeix sobretot el paper de la parròquia com presència de l’Església al territori en el qual viuen els homes, “font de la plaça”, com li agradava d’anomenar a Joan XXIII, on tots hi poden anar a beure i trobar-hi la frescor de l’Evangeli” (Missatge final al Poble de Déu del Sínode dels Bisbes sobre La nova evangelització per la transmissió de la fe cristiana. Núm. 8)
 
El passat diumenge 18 de maig Mons. Jaume Pujol va inaugurar la nova Casa de la Parròquia de Riudoms, juntament amb el jove rector Mn. Josep Mateu, l’alcalde de Riudoms  Josep Mª Cruset i el Sr. Francesc Roig, director de Càritas Diocesana (notícia aquí). També hi vam assistir els membres del despatx “T113 - Taller d’Arquitectura” (Giuseppe Giacalone, Maria del Mar Viladot, Eloi Aran, Roger Panadés i Anna Mallén) amb tot el conjunt familiar. L’acte va constar d’una primera visita privada (a l'esquerra, en Peppe Giacalone explica el projecte), celebració eucarística (amb una església absolutament plena), obertura de la nova Casa de la Parròquia al Poble (estava plena de gom a gom, així que crec que hem passat la prova de resistència dels forjats! Felicitem al constructor, el Sr. Carles Bono!) i dinar popular amb més de 300 persones... un esdeveniment que, ben segur, donarà per parlar durant una bona temporada al poble.

Del projecte presentat a finals de 2012 (veure-ho aquí) a ara hi ha hagut algunes modificacions, com el fet de portar a façana les obertures de la remunta o incorporar una rampa d’accés per l’exterior, però bàsicament s’ha mantingut la idea original. Estem satisfets amb el resultat arquitectònic i els espais aconseguits, però també perquè, com deia Mons. Jaume Pujol a l’homilia, reformar la casa és, en certa manera, una oportunitat per reformar el cor i, amb ella, donar un nou impuls pastoral a Riudoms. A vegades es deixen de fer projectes amb l’excusa que “aquest espai no s’utilitza”, però caldria pensar en tot el potencial que pot tenir un espai ben pensat i ben projectat com ha estat aquest cas. Així mateix ho testimonia Mn. Josep Mateu:
 
“Riudoms és una població que al Camp de Tarragona en diem mitjana, uns 7.000 habitants. Des de sempre la parròquia ha estat un referent en al vida social, cultural i religiosa de la Vila. Actualment però, la parròquia no disposava d’espais per a desenvolupar les seves activitats (fa pocs anys va vendre a l’Ajuntament el seu Casal), i ho feia de forma precària a l’Abadia. L’Abadia era un gran edifici en molt mal estat de conservació però situat en un lloc immillorable (al costat de l’Església i a la cantonada de la plaça més gran del poble).
 
Amb aquesta necessitat la comunitat parroquial va creure oportú endegar un ambiciós però necessari  projecte de rehabilitar la històrica Abadia per a convertir-la en la noca Casa de la Parròquia. A l’octubre de 2012 es va presentar el projecte al poble, al maig de 2013 es van iniciar les obres, i al 18 de maig de 2014 s’han beneït i inaugurat feliçment.
 
Des de bon principi els arquitectes van situar-se i van saber interpretar les necessitats i possibilitats que oferia la casa. És així com s’han aconseguit uns espais amb vida que volem que generin vida. Que sigui una porta oberta a tot Riudoms. En els nous locals s’hi ubiquen els espais de Càritas, catequesi, sala de conferencies, despatx d’acollida i secretaria-arxiu, sales de reunions, sala de joves, oratori (imatge de l'esquerra), pati, sala polivalent i vivenda del rector.
 
Esperem que entre tots sapiguem aprofitar aquesta nova casa per a convertir-la en un autèntica llar de la comunitat, i que sigui el nostre atri per acollir-hi a tothom. Una nova Casa de la Parròquia funcional, pensada en conjunt i en visió pastoral i d’evangelització.

En aquest projecte es dóna en certament aquella estimada imatge de Sant Joan XXIII: la parròquia com una font al bell mig de la plaça on poder retrobar la força refrescant i vivificant de l’Evangeli, més encara quan la nova casa parroquial dóna la casualitat que s’emplaça just al davant de la font del poble.  

PS: El proper dissabte 14 de juny a les 18:00h comptarem amb la presència de l'Arquebisbe de Barcelona a la Inauguració de la Nova Capella de Sant Lluc a Torrebaró. En parlarem properament.