Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Audiència general del papa Francesc a la Plaça de Sant Pere
26 de desembre de 2013

En l'ambient d'alegria de Nadal gairebé es presenta la festa de Sant Esteve, el primer màrtir de l'Església. Aquesta commemoració, diu el papa Francesc, podria “semblar fora de lloc”. Nadal, de fet, és "la festa de la vida i ens dóna la sensació de serenitat i pau". Per què llavors, es pregunta el papa, "pertorbar l'encant amb el record d'una violència tan terrible?" De fet, diu, "la perspectiva de la fe, la festa de Sant Esteve està en plena harmonia amb el significat més profund del Nadal."

"En el martiri, de fet, la violència és vençuda per l'amor, la mort de la vida. L'Església veu en el sacrifici dels màrtirs el seu ‘naixement celestial’. Així que avui celebrem el ‘naixement’ d’Esteve, que brolla de la profunditat de la Nativitat de Crist. Jesús transforma la mort dels qui l'estimen en l’aurora de vida nova!"

En el martiri d'Esteve, afegeix, "es reprodueix la mateixa comparació entre el bé i el mal, entre l'odi i el perdó, entre la dolçor i la violència, que va culminar en la creu de Crist".

“El record del primer màrtir ve, doncs, immediatament, a dissoldre una imatge falsa del Nadal: la imatge fantasiosa i ensucrada, que no existeix en l'Evangeli! La litúrgia ens porta de nou al veritable significat de l'Encarnació, la connexió de Betlem al Calvari i que ens recorda que la salvació divina consisteix en la lluita contra el pecat, passa per la porta estreta de la creu".

Aquesta, subratlla, "és el camí Jesús ha deixat clar als seus deixebles, com s'evidencia per l'Evangeli d'avui: Tothom us odiarà per causa del meu nom. Però el qui haurà perseverat ferm fins a la fi, aquest se salvarà". Per aquest motiu, el papa ha fet la invocació "preguem especialment per als cristians que pateixen discriminació a causa de testimoni per Crist i l'Evangeli".

"Estem a prop d'aquells germans i germanes que, com sant Esteve, són acusats injustament i sotmesos a la violència de diversos tipus... Estic segur que, per desgràcia, són més nombrosos avui que en els primers dies de l'Església. N’hi ha tants! Això succeeix sobretot quan la llibertat religiosa encara no està garantida o no és realitza plenament".

Però, ha estat la seva reflexió, que succeeix "fins i tot en els països i entorns en els que teòricament protegeixen la llibertat i els drets humans, però on, de fet, els creients i especialment els cristians, troben limitacions o discriminacions”. El papa, per tant, va demanar als fidels a la Plaça de Sant Pere, una oració silenciosa per a tots els cristians que són víctimes de la persecució:

"Per el cristià, això no és sorprenent, ja que Jesús va predir com una oportunitat per donar testimoni. No obstant això, en l'àmbit civil, la injustícia ha de ser denunciada i eliminada. Maria, Reina dels màrtirs ens ajuda a experimentar el Nadal amb l'ardor de la fe i l'amor que brilla en sant Esteve i en tots els màrtirs de l'Església".

Parar-se davant del pessebre, va concloure el Papa, "pot suscitar en tots compromís generós d'amor d’un a l’altre, de manera que dins de les famílies i les comunitats es visqui en un clima d'entesa i germanor que tan beneficiós es per al bé comú."

 

Traducció: Pere Prat.