Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) La precarietat laboral pot afectar a tothom, independentment del lloc d’origen. Amb aquesta certesa i amb l’objectiu de compartir testimonis de vida d'aquests treballadors, la Delegació diocesana de Pastoral Obrera de l'Arquebisbat de Barcelona convoca una trobada sota el lema 'D'aquí o de fora, som classe treballadora'. L’acte tindrà lloc aquest dissabte davant de l'Església de Sant Paulí de Nola de Barcelona.

Moviments i col·lectius cristians vinculats al món obrer han previst per aquesta setmana diversos actes per celebrar l’1 de maig, Jornada Internacional de les persones treballadores. També des del bisbat de Sant Feliu recorden l'evangeli de Mateu 25,35 –"era foraster, i em vau acollir"– en una pregària que recull les dificultats de les persones migrades per motiu de feina: "Amb l’esperança de la Pasqua, posem davant teu les dones i els homes que han de marxar del seu país i abandonar la seva família per trobar feina i viure dignament".

En aquest escenari, el Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya ha fet públic el manifest que podeu llegir a continuació:

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Amb motiu del Primer de Maig, jornada reivindicativa internacional dels treballadors i treballadores, en la que tenim present la solidaritat dels obrers de Xicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals, els cristians i cristianes compromesos en el món obrer, manifestem públicament aquestes reflexions:

1. Mirant la situació actual

– La situació laboral que estem patint és cada vegada més degradada: augmenten els abusos flagrants en la contractació i les jornades laborals, els salaris indignes i l’explotació de la mà d’obra.

– L’atur és una veritable calamitat social. Les situacions de desocupació tenen repercussions directes sobre la vida personal i familiar, provocant tensions, crisis i ruptures.

– Els i les treballadores amb sous miserables i persones en atur amb baixes prestacions, o nul·les quan aquestes s’esgoten, estan en risc de quedar marginades de la societat i d’esdevenir víctimes de l’exclusió social.

– La feina pels joves continua sent una raresa i per això molts, els més preparats, han d’agafar la maleta i buscar-se la vida fora del país.

– Les persones treballadores immigrants veuen frustrat el seu projecte de vida quan perden la feina i no poden renovar els permisos de treball i residència. Per altra banda, en l’actual situació, el requisit d’un contracte de treball d’un any per obtenir el dret de residència i treball deixa a moltes persones immigrants sense la possibilitat de viure amb drets ciutadans.

– Veiem com l’especulació financera i els governs, que actuen com a súbdits, van liquidant els drets humans i desintegrant els valors comunitaris.

– Vivim un domini dels mercats especulatius. Se’ns vol fer creure que l’economia és el més important, i que hem de sacrificar-ho tot, fins i tot les persones i els seus drets més fonamentals.

– El que vivim no és només una crisi, és la voluntat de fer marxa enrere en les conquestes socials, laborals i democràtiques. Les injustes mesures econòmiques, laborals i socials, amb l’excusa de poder sortir de la crisi, van directament a anul·lar els drets dels treballadors i treballadores.

Volen que la por ens aturi i acovardeixi.

– La desigualtat d’oportunitats i la precarietat que es dóna en alguns col·lectius de dones en tasques de la llar i la cura a les persones.

2. Valoració d’aquesta realitat

– El treball és un dret, no un donatiu de beneficència, ni una loteria. Una societat en què el dret al treball esdevingui nul o es negui sistemàticament no pot aconseguir ni la seva legitimació ètica ni la pau social.

– En aquest sentit, el pensament social de l’Església és clar i precís:

• El treball és un dret fonamental i un bé per a la persona humana (Concili Vaticà II, Gaudium et spes, 26).

• En la nostra societat, el treball juga un paper fonamental i decisiu en la vida personal, familiar i social. Quan el treball i les seves condicions es veuen profundament deteriorats, tota la vida personal, familiar i social es veu afectada negativament (La Pastoral Obrera de tota l’Església, p. 19).

•  L’adoració de l’antic vedell d’or ha trobat una versió nova i despietada en el fetitxisme dels diners i en la dictadura de l’economia sense un rostre i sense un objectiu veritalement humà”. (Evangelii Gaudium, 55).

– Constatem que amb la crisi han augmentat les desigualtats socials. Cada vegada hi ha més rics amb més poder econòmic i més pobres amb més pobresa.

– La política i els governs no poden dimitir de la seva funció fonamental de defensar els drets humans i socials més bàsics (el treball, l’habitatge, la sanitat, l’ensenyament) ni de controlar l’economia, que ha de ser un mitjà al servei de les persones i no a l’inrevés.

– Si no hi ha democràcia econòmica tampoc hi haurà democràcia política. Si el sistema econòmic actual obliga a retallar els drets humans individuals i col·lectius, és que aquest sistema va contra els drets humans.

3. Compromisos d’actuació

– Defensar el dret al treball i els altres drets socials, amb els quals no s’hi pot jugar ni especular, per guanyar el terreny perdut, fent de la solidaritat i el compromís de defensa de les persones més maltractades, el centre de la nostra acció.

– Col·laborar a fer prendre consciència que l’economia no pot ser mai un absolut i que ha d’estar sempre al servei de les persones, de la importància d’un treball digne per a tothom i dels drets dels més empobrits. Així com de la necessitat urgent d’una reforma profunda del sistema financer i monetari internacional, en la perspectiva d’una autoritat pública amb competència mundial.

– Treballar a favor de les persones treballadores immigrades, des de la comprensió de ser tots una mateixa classe social que cerquem treball per guanyar-nos la vida amb dignitat, defugint i denunciant les actituds i ideologies que els veuen com una amenaça i la causa de la nostra situació d’empobriment.

– Donar suport i demanar l’aprovació de la ILP Renda Garantida Ciutadana al Parlament.
Com a seguidors/res de Jesucrist en el món obrer creiem que només els valors humans i socials són promesa d’una vida millor. I volem caminar a la llum d’aquest nou dia.