Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Gairebé deu anys després de la divisió de l’arquebisbat de Barcelona, s’han constituït les noves Càritas diocesanes dels bisbats sorgits de la segregació. Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa la nova Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. El 2014 comença a funcionar de manera plenament autònoma de Càritas de Barcelona i continua amb els serveis que ja prestava aquesta entitat en el territori diocesà del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf.

“No es podia improvisar una Càritas diocesana”, ha explicat el bisbe Agustí Cortés a la seu del bisbat, que també serà la seu de Càritas. Malgrat la divisió de Barcelona en tres diòcesis Càritas va continuar funcionat conjuntament, però el bisbe de Sant Feliu ha explicat que hi ha problemes específics de cada diòcesis i que, sobretot, Càritas és el rostre institucionalitzat de l’acció social de l’Església diocesana. De fet, amb més d’un milió d’habitants Sant Feliu és el tercer bisbat més poblat de Catalunya, després de Barcelona i Terrassa, i no podia deixar de tenir un servei que “és connatural a la vida de l’Església des que Jesucrist va fundar-la”.

“No es pot ser un cristià autèntic sense preocupar-se pels pobres”, ha remarcat Agustí Cortés per explicar la importància que té Càritas en la vida d’una diòcesis. A més del que fan els cristians personalment, “l’Església no pot oblidar la pobresa, no pot oblidar la injustícia, i no pot oblidar la marginació”.

Cortés, que sempre s’ha destacat per incidir en qüestions de caire social que han afectat al seu bisbat, s’ha mostrat molt contundent en aquesta dimensió eclesial: “Ens cauria la cara de vergonya si tinguéssim comunitats cristianes sense una acció social”. En aquest sentit ha dit que el papa Francesc ha subratllat “que no pot haver-hi un pastor de l’Església que no tingui aquesta preocupació social”, però que és una preocupació “que sempre ha tingut l’Església”.

L’opció preferencial pels pobres

El nou director de Càritas Sant Feliu, Joan Torrents, ha insistit en aquesta dimensió social vinculada a la fe: “El que vol Càritas és portar terme l’opció preferencial per als pobres, sense cap mena de discriminació”. Torrents ha presentat els punts que marquen el treball de Càritas, que parteix de l’acollida i l’atenció a persones, el treball conjunt de totes les comunitats cristianes i amb les entitats socials del territori, i la denúncia i la sensibilització: “la pobresa té causes estructurals i ens toca explicar-ho”.

El director de Càritas Sant Feliu ha insistit molt en la importància del treball del miler de voluntaris que actualment col·laboren amb Càritas a la diòcesis: “Sense ells Càritas no podria existir”. Precisament, un dels primers actes com a Càritas diocesana serà la trobada de voluntaris el 12 d’abril a Montserrat.

En la presentació Conxa Marqués, membre del nou consell diocesà de Càritas, també ha explicat els programes que ja està realitzant Càritas a la diòcesis i que l’any passat van arribar a més de 45.000 persones. A més dels serveis d’ajuda econòmica o d’alimentació, destaquen els serveis especialitzats a la infància. També compten amb diversos serveis residencials i d’acollida a Gelida, Vilafranca, Sant Climent i Molins de Reis, i centres de formació ocupacional a Viladecans, Gavà, Sant Andreu de la Barca i Sant Boi.

En xarxa

Tot i la creació de la nova institució diocesana, el bisbe Cortés també ha explicat que es mantenen serveis comuns amb altres Càritas. “Com que hi ha problemes comuns no es pot perdre la interdiocesanitat” ha dit fent referència a temes que demanen mitjans molt especialitzats com l’atenció a les drogodependències, o el tracte amb administracions com l’habitatge.

Agustí Cortés ha tancat la presentació lamentant “la sensació que no podem arribar a tot el que caldria” però ha afegit tres preguntes que justifiquen el que està realitzant Càritas: “Fem suficient? No. Fem el possible? Sí. Tot el que està al nostre abast. Som eficaços? Doncs, s’ha de buscar l'eficàcia però l'eficàcia no és el nostre valor prioritari”.