Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) Les obres dels Habitatges Socials de l'antic Seminari diocesà de Lleida començaran el pròxim dilluns, 3 de març, un cop la Paeria ha donat el corresponent permís municipal de construcció per aquestes dependències destinades a famílies en risc d'exclusió. Així ho ha ha anunciat el bisbe Joan Píris en una roda de premsa, en la qual ha estat acompanyat pel director executiu del projecte, Paco Campo, i pel delegat diocesà d'Acció Caritativa i Social, Carles Sanmartín.

La primera fase d'aquestes obres suposa executar el gruix del projecte, ja que representa condicionar totes les instal·lacions generals de l'edifici, la impermeabilització dels terrats, la construcció de l'ascensor i la distribució dels habitatges de la primera planta, la qual podria quedar enllestida després de l'estiu. Aquesta pot acollir les primeres quatre famílies al setembre, un cop es tingui enllestit el protocol del procés de selecció de les famílies, que en aquest moment està elaborant la comissió social amb el suport de psicòlegs, assistents socials i pedagogs, segons ha informat Carles Sanmartín.

La setantena de voluntaris, que treballen deforma altruista en aquest projecte, han aconseguit recaptar la meitat del pressupost necessari per la construcció dels 19 habitatges previstos en les quatre plantes de l'edifici del carrer Maragall, 5. Malgrat que el pressupost global està fixat en 900.000 euros, només es requereix una aportació monetària de vora 500.000, ja que la resta respon a contribucions en espècies o en treball personal que no es cobra, segons ha afirmat Paco Campo. Fins ara, els diners del projecte han sortit d'un ajut de la Diputació, del Bisbat i de petites aportacions de molts ciutadans anònims i dels actes socials i culturals, que en benefici del projecte organitzen els voluntaris. Aquestes petites aportacions sumen gairebé 50.000 euros. Els darrers 3.300 corresponen a les representacions del teatre solidari del passat diumenge a l'Escorxador, amb la participació de la companyia La Baldufa.

El bisbe Joan Piris ha valorat com a punts forts del projecte la generositat dels voluntaris, que havien sabut organitzar-se i treballar plegats amb un objectiu que no era altre que cercar un nou model social. “No ha estat mai la nostra voluntat entrar en la bombolla del totxo i sabíem que tampoc resoldríem el greu problema de les famílies desnonades, però sí que volíem demostrar que entre tots i per al bé de tothom podíem treballar un nou model social era possible”, ha dit.

Piris tampoc ha eludit els punts febles del projecte, que va centrar en la necessitat de cercar més recursos. “No tenim patrocinadors ni mecenes i l'època que vivim, tampoc ajuda, però el més important és que hi ha un poble interessat en aquest projecte. Un grup de persones anònimes que, gota a gota, ens ajuden”. El bisbe Piris malgrat tot ha fet una crida a contribuir en el projecte a qui més té i ha explicat que ell mateix estava contribuint a divulgar el projecte fora de Lleida amb contactes i actes socials, com el de fa un parell de setmanes a Mataró. Segons Paco Campo, amb 250.000 euros es completaria tot el projecte.

En aquesta línia, Carles Sanmartín ha anunciat que els voluntaris, a través de la comissió d'activitats, tenen programes tota una sèrie d'iniciatives solidàries per recaptar fons i ha anunciat que el març hi haurà un concert amb dues corals a l'Auditori; a l'abril, una activitat cultural, i al maig, una exhibició de balls de saló.