Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Bisbat d’Urgell / Obra Social “la Caixa”) Des d’aquest cap de setmana ja es pot contemplar la nova projecció virtual sobre les pintures de l'absis de l'església romànica de Sant Climent de Taüll, que a partir d'ara substitueix la còpia sobre escaiola del 1960 de la pintura mural romànica catalana més important.

Aquesta recreació virtual representa amb tot detall i un gran realisme les pintures que s'han conservat de l'any 1123, data en què l'església va ser consagrada. Es tracta, doncs, d'una fidedigna còpia immaterial de les pintures originals conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Però la presentació virtual permet també admirar com hauria pogut ser l'absis pintat en la seva totalitat, omplint els fragments perduts amb imatges noves que s'han realitzat a través d'una llarga recerca documentada. La recerca que s'ha realitzat per portar a terme aquesta nova presentació ha permès també descobrir que, amb tota seguretat, a l'església hi havia altres pintures murals abans de les del mestre de Taüll.

La visita a Sant Climent de Taüll compta ara amb un cicle lumínic de mitja hora en bucle sobre les pedres de l'absis, que inclou la presentació fixa de les pintures conservades (17 minuts); un audiovisual que mostra el procés de realització de la pintura fins a arribar al resultat final (10 minuts), i 3 minuts per a contemplar la paret nua, però amb les traces de pintura deixades per l'arrencament del fresc el 1919. A més, es poden veure també els fragments originals trobats després d'extreure la reproducció d'escaiola i que fins ara no eren visibles.

L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa; l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada; i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma, van participar dissabte en la presentació de la restauració, que es realitza en el marc del programa Romànic Obert, que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa" per a la conservació del patrimoni arquitectònic català. El pressupost d'aquesta actuació a l'església de Sant Climent de Taüll és de 400.000 euros, que aporta íntegrament l'Obra Social "la Caixa". 

En la inauguració, l’arquebisbe Vives va felicitar els tècnics que han fet possible la realització d'aquest projecte i totes les institucions que hi han col·laborat i es va congratular especialment del sentit litúrgic i teològic que amb la nova projecció l'església de Sant Climent es veu reforçat.

Per això, Vives va remarcar com la Paraula de Déu és l'inici de la projecció de la pintura de l'absis que dóna lloc a l'Alfa i l'Omega, Jesucrist, el Pantocràtor, que mostra la seva divinitat per la seva mandorla però al mateix temps té els seus peus tocant a la terra per mostrar la seva encarnació. També apareixen clarament projectats la mà creadora de Déu, que es complau en l'ofrena d'Abel, i Caín i Abel com a signe de la lluita entre maldat i bondat que sempre hi ha entre els humans. Igualment l'Anyell de Déu, vivent i amb molts ulls, brandant la creu, que ens diu que el Pantocràtor és el qui ha donat la vida, humilment, com un anyell que duien a l'escorxador pel bé de tota la humanitat. 

L'arquebisbe Vives també va presidir el mateix dia a la tarda la celebració de la festa patronal de Sant Climent. 

La projecció de la pintura mural sobre l’absis de Sant Climent de Taüll té per objecte oferir un producte cultural d’alta qualitat i especialment atractiu mitjançant el qual el visitant pugui observar el programa iconogràfic que el decorava segons els resultats recents de recerca i les aportacions innovadores que ofereix la reproducció d’imatge. Aquest producte cultural es presenta també com un reclam turístic d’alta gamma per a dinamitzar la Vall de Boí d’acord amb el nivell que li correspon en tant que Patrimoni Mundial.

L'església ha estat oberta durant tot el procés de restauració de les pintures i les feines dels tècnics han pogut ser contemplades pels visitants durant el seu desenvolupament. L’evolució del desenvolupament de la restauració es pot seguir a través dels webs del Departament de Cultura i del projecte Romànic Obert de l'Obra Social "la Caixa".