Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri – CR) “El gran enigma és saber què va passar amb sant Pau els darrers anys de la seva vida. Tenim moltes referències dels seus inicis com a cristià, però no dels darrers anys, de com mor, o on mor”. Ajudar a resoldre aquest enigma és l’objectiu del congrés internacional “Els últims anys de la vida de Pau” que comença aquest dimarts a Tarragona organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF).

Així ho explicava el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, en la presentació del congrés als periodistes. L’arquebisbe Jaume Pujol va presidir la trobada per remarcar “l’aposta de l’INSAF per l’estudi del cristianisme primitiu”, que amb aquest és el tercer Congrés que organitzar sobre els primers anys de les comunitats cristianes. Per l’arquebisbe Pujol “el cristianisme primitiu a Tarragona té una riquesa increïble” i la ruta dels primers cristians és un gran atractiu per la ciutat.

Se sap que Pau va tenir molts problemes amb la justícia de l’imperi romà, que va estar captiu diversos anys i que va ser exiliat de Roma. Una possibilitat es que aquest exili forçat fos a Tarragona durant els darrers anys de la vida de pau, entre l’any 63 i 67. “La tradició no acostuma a fallar”, explicava Armand Puig, que a més se sustenta en els estudis que els darrers anys situen la presència de Pau a Tarragona com una possibilitat “factible al 90 o al 95%”.

Per estudiar aquest etapa el Congrés reunirà els màxims experts mundials en sant Pau del món catòlic, protestant i ortodox i de diferents universitats d’Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Estats Units. Serà sobretot un trobada interdisciplinar amb historiadors especialitzats en l’imperi romà, en el dret i les penes legals romanes, especialistes en literatura cristiana antiga, arqueòlegs i o exegetes bíblics. Una de les presentacions més esperades serà sobre els resultats de les recents excavacions arqueològiques a Sant Pau Extramurs de Roma on se situa la tomba de l’apòstol.

El director de l’INSAF, Josep Maria Galvadà, va explicar que el programa del Congrés inclou la visita a diversos punts significatius del cristianisme primitiu a Tarragona com el Mausoleu de Centelles, les excavacions a la catedral, o la Necròpolis Paleocristiana. Es preveu l’assistència de més de dos-cents congressistes, que també podran assistir a un concert de l’orgue de la catedral inaugurat recentment.  

El Congrés s’inaugura aquest dimarts a la tarda al Centre Tarraconense amb l’arquebisbe Jaume Pujol i la vicepresidenta del Govern Joana Ortega.