Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals/CR) Les comunitats que formen l'Església Evangèlica de Catalunya, de tradició metodista i reformada, participen entre aquest cap de setmana i dimarts en el Sínode de l'Església Evangèlica Espanyola (IEE), que se celebra a Palma de Mallorca.
 
En el cas de les esglésies de tradició reformada (també anomenades presbiterianes o calvinistes), el sínode és el seu principal òrgan sobirà. El formen representants elegits democràticament per les comunitats, i marquen la línia estratègica que ha de seguir l'església, i elegeixen també els responsables del seu funcionament entre sínodes.
 
Les esglésies protestants es caracteritzen per la seva diversitat, també a l'hora d'organitzar-se. N'hi ha que tenen una estructura episcopal, o sigui, amb bisbes, que s'elegeixen de manera democràtica, com és el cas dels anglicans. També succeeix en algunes esglésies luteranes com passa a la de Suècia i la de Noruega.
 
Altres esglésies s'organitzen en sínodes: són les esglésies presbiterianes, com per exemple, la IEE, les esglésies de Suïssa, Escòcia o Països Baixos. Les comunitats locals elegeixen representants a les meses dels presbiteris --d'aquí el nom de les esglésies--, que agrupen a les esglésies d'una mateixa regió, i aquests òrgans elegeixen els seus representants en l'església d'àmbit estatal.
 
També hi ha comunitats congregacionistes: esglésies independents que decideixen ajuntar-se o federar-se, respectant en qualsevol cas la independència de la comunitats local. Finalment, hi ha un quart tipus: les esglésies independents, comunitats autocèfales totalment sobiranes.
 
El santcugatenc Joel Cortés presideix la Comissió Permanent de la IEE, òrgan que s'ocupa de gestionar aquesta denominació entre sínodes, i durant l'obertura del sínode de Palma el passat dissabte, va recordar que el lema que ha de guiar les esglésies evangèliques és un dels lemes que tenen els protestants des de la Reforma del segle XVI: 'Ecclesia Semper Reformanda', o sigui, 'Església reformada, sempre reformant-se'. 
 
Cortés va indicar que la missió de les esglésies passa per proclamar al món l'Evangeli, però que ho ha de fer "a la llum dels signes dels temps".
 
Cada sínode de la IEE té un lema, i l'elegit per aquest any és una afirmació que fa el salm 115: "El Senyor es recorda de nosaltres i ens beneirà"
 
"És una expressió que vol posar l'accent en la confiança en el Senyor de l'Església, enmig d'un temps difícil on la crisi colpeja a milions de persones en el món i els horitzons s'han enfosquit. Com a església no podem estar al marge de les coses i hem d'aixecar la veu", va afegir Cortés, indicant que l'església ha de proclamar la "fe irreductible en la proximitat a Déu, també en aquesta travessia del desert que ara ens toca viure".
 
Les esglésies protestants històriques han d'estar "preparades per créixer", ha indicat Cortés, "fent front al desànim que de vegades ens envaeix, créixer espiritualment i també créixer malgrat la nostra consciència de petitesa".
 
El sínode se celebra a Palma de Mallorca, on hi ha presència protestant desde l'any 1877. En l'actualitat, hi ha comunitats de la IEE a Palma de Mallorca, Capdepera, Maó i Es Castell.
 
La IEE és la denominació protestant més antiga d'Espanya, i forma part de l'Aliança Reformada Mundial, que agrupa a les esglésies nacionals de tradició reformada, presbiteriana i calvinista d'arreu del món; i també del Consell Mundial Metodista