Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) El premi Memorial Joan Gomis promou el periodisme solidari en reconèixer persones, institucions o col·lectius que fan periodisme orientat a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i per defensar la pau i els drets humans. El concurs neix amb l’objectiu de divulgar el treball de persones i col·lectius compromesos amb aquesta tasca en diferents realitats socials.
 
Sota aquest criteri, el jurat ha decidit premiar, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “Líban: pacte de silenci” de la sèrie Després de la Pau del col·lectiu de periodistes Contrast/Fora de Quadre. Els capítols del projecte Després de la Pau cerquen d’analitzar i explicar diversos camins empresos per diferents països que van patir un conflicte armat l’últim quart del segle XX. El reportatge premiat està dedicat a la guerra que va tenir lloc en el Líban entre 1975 i 1992. Es mostren les seves devastadores conseqüències, especialment la divisió social. Davant d’això hi ha diferents iniciatives de persones que treballen en favor de la memòria del conflicte i la reconciliació entre els diferents col·lectius ètnics i religiosos que integren aquell país.
 
En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha volgut premiar la tasca del periodista italià Roberto Savio. Reconegut expert internacional en temes de comunicació que ha endegat nombrosos projectes d’informació, sempre posant l’accent en el món en desenvolupament: l’agència de notícies Inter Press Service (IPS), el pioner Technological Information Pilot System (TIPS), la xarxa de sistemes d’informació nacional per a Amèrica Llatina i el Carib (ASIN), el servei de realitzacions llatinoamericà ALASEI, el Women’s Feature Service i, ara, Othernews.
 
Els premis en la modalitat d’obres periodístiques i de trajectòries estan dotats amb 1.500 euros cadascun. A més, les revistes El Ciervo i Foc Nou es faran ressò de les carreres dels guanyadors publicant un article. Els premiats també rebran un diploma acreditatiu amb una il·lustració de Joan Gomis.
 

El jurat del premi VII Memorial Joan Gomis està format per representats de les entitats convocants: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, la Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació Blanquerna-Universitat Ramon Llull, les publicacions Foc Nou i El Ciervo, i de la família de Joan Gomis. El premi compta amb el patrocini del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.