Vés al contingut
Catalunya Religió

(URC) Cap a finals de 1891 Bernabé de Astorga es va reunir a Barcelona amb el seu amic, el doctor Jaime Guerra Estapé, que dirigia des de feia quatre anys els consultoris públics i gratuïts que funcionaven a l'Asil Bressol del Nen Jesús. Van parlar de la fundació d'un hospital per a nens pobres, fills d'obrers. Per donar-li forma, es van dirigir a un grup de senyores a les quals van exposar les necessitats i van explicar el pla. Elles, sensibilitzades i “impressionades pel paorós increment de la mortalitat infantil dels nens a Barcelona, deguda moltes vegades, sens dubte, a la manca de mitjans en què els seus pares es veuen sumits, o a l'orfandat dels pobres infants”, van entusiasmar-se per l'obra. El pare Bernabé, que coneixia l'abnegació de Mare Carmen, va confirmar que les germanes podien emprendre aquest nou servei.

Mare Carmen viatja a Barcelona

Van cridar a la fundadora a Barcelona per deliberar sobre el projecte; quan ella el va conèixer el va assumir, molt complaguda. En el manuscrit de Sor Carlota de la Visitación, fidel secretària de Mare Carmen, encara avui podem llegir: “Com el pensament de la Mare Carmen era entrar de ple en el dilatat, se li va presentar una ocasió de satisfer els seus desitjos en la fundació d'un petit hopsital per a nens pobres i desvalguts, fills d'obrers” El dia de la Presentació del Nen Jesús en el Temple, el grup de senyores es van dirigir per escrit al bisbe, li van exposar els seus projectes i li van referir l'acceptació manifestada per la Congregació de Franciscanes dels Sagrats Cors que gustosament van acceptar el projecte.

S'autoritza l'obra

El bisbe, Jaime Catalá, que coneixia a la fundadora i havia vist créixer el nombre de cases obertes per ella al servei dels pobres, autoritza l'obra. Li van posar el nom d'Hospital del Nen Déu. Van ser cridades a actuar veient en els fills malalts dels obrers a aquell nen de Betlem. “A les 4 de la tarda del dimecres 30 de març de 1892, es procedeix la benedicció i inauguració oficial de l'Hospital” Des de 1892 la institució va passar per tres domicilis diferents fins que l'any 1923 es va situar en l'encreuament dels carrers Mallorca i Dos de Maig, on va prestar els seus serveis fins a l'any 2008. Van situar-se en el Passatge Mercader, zona d'ampliació de Barcelona denominada l'Eixample, en el límit del municipi: “al final de la ciutat nova, on encara hi havia més camps i terres ermes que cases urbanes”. Amb el temps, van ampliar-se els serveis amb dispensaris destinats al públic, atenció a joves i dones en servei d'hospital, geriatria o escola d'infermeria. Però sent la finalitat primordial de l'Obra l'atenció a la infància, es va orientar cap als nens afectats de creixement i desenvolupament, tant somàtic com a psíquic. El Patronat va pensar en la creació d'una escola d'Educació Especial; allà, a l'Institut Ortopedagògic, els nens de 2 a 20 anys van poder rebre atenció especialitzada, assistencial i escolar, i la capacitació possible segons la seva condició. D'ara endavant van poder integrar-se en el Taller Ocupacional que es va instal·lar a Tiana. El 30 d'agost de 2008 la Comunitat de l'Obra Benèfica Social del Nen Déu s'instal·la a la nova seu de l'Obra, que alberga les activitats del col·legi d'Educació Especial “Nen Déu” i els consultoris mèdics. I el 7 de desembre de 2008, presidida pel Cardenal Lluís Martínez Sistach, va tenir lloc la benedicció de la nova Obra, en un acte senzill. Actualment la seva ubicació és el número 193 de Barcelona del Passeig de Maragall.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.