Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Abadia de Montserrat) Les fotografies que el biblista, orientalista i monjo de Montserrat Bonaventura Ubach va fer a Síria, a l’Iraq, al Sinaí, i sobretot a Palestina, durant les primeres dècades del segle XX conformen el gruix de l’exposició 'La mirada del biblista. Instants d’eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del pare Ubach'. Aquest matí ha tingut lloc la presentació d'aquesta exposició que es podrà visitar a la Sala Daura del Museu de Montserrat del 20 de novembre al 17 de juliol de 2022.

Organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Abadia de Montserrat, la mostra compta amb una selecció de les millors 86 imatges d’entre les més de 6.000 que va realitzar Ubach entre 1922 i 1951 en els seus viatges al Pròxim Orient. Unes imatges amb què Bonaventura Ubach volia retenir sobre el paper un món bíblic que estava en vies de desaparició sota l’avenç imparable de la modernitat i els conflictes que ja es forjaven a la regió.  Les fotografies les utilitzaria per il·lustrar l’ambiciosa bíblia de Montserrat formada per 28 volums publicats entre 1926 i 1974. D'aquests, 3 volums estan dedicats únicament a les imatges. Un projecte col·lectiu que va dirigir i al qual va dedicar la seva vida.

Com explica el comissari de la mostra, l’arqueòleg Joan Eusebi Garcia, són objectiu de la càmera d'Ubach paisatges, monuments i restes arqueològics, formes de vida com la dels beduïns, cerimònies i rituals, i comunitats cristianes i àrabs. Fotografies que li permeten evocar escenes bíbliques. Per fer-ho s’acosta amb cura quasi etnogràfica a la població local i deixa sempre fora de focus les manifestacions de modernitat.

I si bé l’objecte central de l’exposició és la producció fotogràfica de Bonaventura Ubach, la mostra inclou diversos àmbits que amb documentació i imatges glossa la figura i l’obra del monjo i contextualitza el moment en què, d’una banda, s’engeguen diversos projectes de traducció dels evangelis al català i, de l’altra, s’inicien les exploracions científiques al Pròxim Orient des d’una mirada orientalista i biblista. L’exposició es tanca amb una mostra d’altres mirades fotogràfiques sobre la regió coetànies de l’època del monjo. 

L’exposició té continuïtat virtual on es poden arribar a consultar 5.000 imatges restaurades digitalment del fons fotogràfic d'Ubach, fruit d’un projecte de recuperació i digitalització impulsat durant els darrers tres anys per l’Abadia de Montserrat i l’IEMed. Una selecció d’imatges de l’exposició es poden descarregar també en alta qualitat.

En l'acte de presentació també hi han estat presents el president executiu de l'IEMed, Sénen Florensa, i el prior de Montserrat i portaveu del monestir, Bernat Juliol