Vés al contingut
Catalunya Religió
museu-tarragona-2
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona El Jardí Bíblic del Museu Bíblic Tarraconense ha acollit, aquest dissabte l’acte inaugural de la segona fase de rehabilitació i museïtzació del refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola, construït sota l’edifici de la Casa dels Concilis. Amb aquesta nova actuació, que ha comptat amb una subvenció de 18.000 euros concedida per l’Ajuntament de Tarragona, s’ha pogut rehabilitar el segon nivell del refugi antiaeri i s’ha obert un accés directe des del carrer.

L’arquebisbe Planellas, durant l’acte inaugural, ha valorat les dues línies d’actuació que el Museu Bíblic Tarraconense ha anat definint els darrers anys: "Una primera, lligada al mandat de difondre i donar a conèixer la cultura bíblica i els seus valors". L'altra valorar l’històric edifici de la Casa dels Concilis on, entre els seus murs, es concentra "la història bimil·lenària de la ciutat".

Arquebisbe Planellas: "La història és un instrument necessari per créixer en la identitat del nostre poble"

En aquest sentit, ha destacat que "la història és un instrument necessari per créixer en la identitat del nostre poble i per aprendre d’ella". Planellas ha explicat que les estances i túnels del refugi, avui testimonis muts, poden "parlar de la necessitat de conquerir dia a dia la pau". "Segurament que l’educació és l’instrument més eficaç per combatre la violència i la guerra", ha dit.

"Aquesta premissa s’emmarca plenament en els valors evangèlics que professa l'Església de Tarragona", ha expressat. En aquest sentit, per a ell, des de l'arquebisbat estan plenament convençuts que els programes pedagògics que s’ofereixin en aquest espai de la Memòria històrica serviran "per a construir la cultura de la pau".

A més de Planellas, a l’acte d’inauguració hi ha estat el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el director del servei d’Arxiu i Documentació de l’Ajuntament de Tarragona i coordinador del programa de Memòria Democràtica, Jordi Piqué; el president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes, Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, Adolf Quetcuti; i el conseller d’Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic i Memòria Històrica, Manel Castaño.

Un dels més ben conservats de Tarragona

Durant la Guerra Civil, a partir del juny de 1937, Tarragona va ser bombardejada per l’aviació del bàndol insurrecte. En aquest context, es van construir diferents refugis antiaeris distribuïts per la ciutat per a protegir la població. El refugi que hi ha al Museu Bíblic Tarraconense és un dels més ben conservats de Tarragona.

En un primer moment, amb anterioritat el desembre de 1937, es van aprofitar les tres grans cisternes històriques de la Casa dels Concilis per a refugiar la població dels bombardeigs. En una segona fase, es van excavar, a quatre metres per sota d’aquestes cisternes, una xarxa de galeries amb cinc accessos. Aquestes galeries s’estenen, en un traçat trencat i en diagonal, des del carrer de les Coques fins a l’inici del carrer de Sant Llorenç, on es troba un altre dels accessos. En total, hi ha noranta-set metres lineals de refugi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.