Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest dissabte ha mort als 86 anys d'edat Sebastià Benet, destacat activista, membre de Justícia i Pau i promotor durant molts anys del cicle de debats “Espai Obert”

Sebastià Benet Sanvicens va néixer a Barcelona el 7 de maig de 1926 i va mantenir-se sempre en els principis d’una formació profundament religiosa. Les responsabilitats familiars -casat amb Montserrat Pugès- el van abocar a realitzar multitud de feines: escriptor, músic (va tocar l’orgue en una església), escriure crítica musical i treballar en una empresa. També va començar a assumir que les creences religioses que tenia fins llavors –centrades en els ritualismes i les litúrgies– no li eren vàlides i va començar a fer una recerca personal cap a un cristianisme que denuncia les injustícies socials i que creu en un Crist que és a prop dels desvalguts.

Juntament amb Pepa Ballada i Anna Gudiol, va ser un dels fundadors l'any 1990 de la Comissió de Quart Món de Justícia i Pau, grup de treball dedicat a la denúncia i sensibilització entorn a la pobresa i l'exclusió social, del qual en va ser un dels membres més actius. Des de d'aquest grup es varen promoure diferents campanyes al llarg dels anys 90 i nombroses accions de sensibilització, com ara el "Parlament de la Fraternitat" o la campanya "La Catalunya Pobra".

Juntament amb altres entitats, es van realizar nombroses accions d'incidència política davant l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per exigir que la lluita contra la pobresa fos una veritable prioritat política. Des d'aquesta Comissió, de la qual en va ser coordinador, el Sebastià Benet va promoure multitud d'iniciatives i va escriure desenes d'articles d'opinió sobre la pobresa, publicats a diferents mitjans de comunicació, a més d'implicar-se molt activament en la vida de l'organització Justícia i Pau.

Les injustícies i exclusions socials les va denunciar al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona. El 1995 va ser un dels promotors de la Plataforma per a un Habitatge Digne, que aplega diferents entitats: UGT, CCOO, OCUC, Justícia i Pau... 

També va ser molt crític amb l’organització eclesiàstica, i apel·lant a una Església més senzilla i pobra, més evangèlica. Després de participar el 1999 en l’organització del Congrés Cristianisme al Segle XXI (en la foto, a la dreta participant en la clausura), el 1996 va convertir-se en l’ànima d’Espai Obert, grup integrat al Centre d’Estudis Francesc Eiximenis, que naixia amb l’objectiu de cercar un cristianisme més evangèlic, arrelat a la nostra realitat, més laic, continuador del Concili Vaticà II i contrari a les tesis del fonamentalisme i neoliberalisme religiosos. El 2008, Església Plural li va atorgar el premi Mn. Vidal i Aunós, que malalt ja no va poder recollir personalment. 

La música de Bach li va reportar la força necessària per anar endavant. Per a ell la música és el més pròxim a Déu. Tenia una extrordinària formació musical. Va dedicar bona part de la seva vida a la música, tocava el piano i l'orgue i feia crítica musical. Aquesta vocació la va transmetre a les seves quatre filles i ha continuat en els seus néts.

El comiat a Sebastià Benet es fa aquest dilluns a les 19,30h als Caputxins de Sarrià.