Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat d’Urgell / Ateneu Universitari Sant Pacià) Aquest dilluns al migdia ha mort a Barcelona mossèn Francesc Xavier Parés. Fill de Ribes de Freser era capellà diocesà d’Urgell i degà del Capítol Catedral. Tenia 79 anys i en feina 55 que va ser ordenat. L’any 2016 va ser declarat fill adoptiu de la ciutat de La Seu d’Urgell per part de l’Ajuntament.

Era llicenciat en Sagrada Litúrgia per la Pontificia Universitat de Sant Anselm de Roma i doctor en Sagrada Litúrgia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Va ser professor a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i membre del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona.

També va ser rector del Seminari Diocesà d’Urgell durant gairebé 20 anys del 1994 al 2003 i va ser delegat diocesà de Litúrgia. El 1995 va participar en les sessions del Concili Provincial Tarraconense com a rector del Seminari.

Per la seva dedicació a la docència i al seminari va ser un referent en la formació dels capellans d’Urgell i d’altre bisbats catalans.

La missa exequial se celebrarà aquest dimecres dia 19 de febrer a les 11’30h. a la Catedral de Seu d’Urgell, presidida per l’arquebisbe Joan-Enric Vives.

Mossèn Francesc Xavier Parés i Saltor va néixer a Ribes de Freser, el dia 29 de desembre de 1940. Cursà els estudis de Filosofia i de Teologia al Seminari Diocesà d´Urgell i la diòcesi de Pamplona i va ser ordenat de prevere a l’església de la Sagrada Família de La Seu d’Urgell el dia 20 de desembre de 1964.

Abans de ser el responsable del seminari diocesà va ser rector de la Parròquia d’Escaldes-Engordany al Principat d’Andorra (1990-1994). Molt vinculat a la Parròquia de Sant Ot de La Seu d’Urgell, va ser-ne rector del 2003-2017.

En l'àmbit acadèmic, va ser professor de Litúrgia al seminari d’Urgell i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya del 2000 al 2011. També ha estat professor i Secretari de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (1996) en el qual ha dirigit i ha format part del tribunal de nombrosos treballs d’investigació (tesis doctorals i tesines).

El doctor Parés va impartir la lliçó inaugural de la Facultat de Teologia i de la Facultat de Filosofia del curs 2014-2015 que portava per títol: “La reforma litúrgica del Concili Vaticà II a les diòcesis catalanes”, en què va fer un resum de l’aplicació de la Sacrosanctum Concilium a les diòcesis amb seu a Catalunya. Parés també era membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de la secció Litúrgica, membre del Consell de redacció de la revista Phase, i membre de l’Asociación Española de profesores de Liturgia.