Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fèlix Martí) Manuel Ribas Piera (1925-2013) que serà recordat també com un gran professional de l’arquitectura, es va convertir en un referent dels corrents cristians oberts i progressistes de Catalunya. A l’hora de la seva mort és oportú recordar aquesta dimensió fonamental de la seva vida.

En primer lloc s’ha d’agrair que el seu cristianisme el practiqués de manera serena i desacomplexada. Va viure en un món cultural on l’orientació dominant dels intel·lectuals era l’agnosticisme religiós i on fàcilment s’acusava els cristians de creences incompatibles amb la il·lustració i la modernitat. L’excel·lència professional de Ribas desmentia immediatament  unes acusacions massa determinades per les ideologies de moda.

Va participar molt activament en les entitats catalanes més representatives del cristianisme dialogant amb la cultura com el Centre d’Estudis Francesc Eiximenis reconegut internacionalment com a branca catalana de Pax Romana, xarxa universal d’intel·lectuals i professionals catòlics, impulsada, entre d’altres, per Ramon Sugranyes de Franch. En aquest àmbit hi va fer amics amb els quals va poder compartir la seva interpretació de la fe i de la vida cristianes.

La celebració del Concili Vaticà II va suposar l’adopció, per part de l’església institucional, de posicions de pluralisme i modernitat teològiques i de compromís de servei a la societat, que coincidien amb les orientacions de Manuel Ribas. Per ell i pels grups que van ser fidels al concili, les regressions imposades per l’autoritat romana durant les dècades següents van ser doloroses però no van modificar ni les seves anàlisis ni la seva militància coherent amb les decisions conciliars.

L’itinerari religiós de Ribas és un paradigma de llibertat espiritual i d’autonomia com a laic. A Catalunya i a molts altres països, la repressió eclesiàstica ha afectat principalment les institucions però no ha canviat ni la consciència ni les esperances d’una bona part del laïcat.

Manuel Ribas ha encarnat un model de vida cristiana laica que posa l’accent en la responsabilitat professional i cívica de les persones, la lluita pels drets humans individuals i col·lectius i que opta per una espiritualitat allunyada de les aspiracions al poder polític, a les exaltacions psíquiques, a la creuada religiosa i a qualsevol forma de pretensió de superioritat en relació als altres. En aquest sentit Ribas va ser reconegut com un referent de vida cristiana sòlida, fraternal, discreta i atractiva, per a gent normal i lliure en un context de pluralisme i plena llibertat religiosa.     

Fèlix Martí va ser president de Pax-Romana      

El funeral de Manuel Ribas Piera es farà aquest dissabte 16 a les 12 del migdia a la parròquia de Sant Ildefons de Barcelona.