Vés al contingut
Catalunya Religió
Josep Gendrau
Josep Gendrau en un acte al col·legi dels Franciscans a Vilanova i la Geltrú

CR Aquest dimecres a darrera hora ha mort sobtadament el franciscà Josep Gendrau als 88 anys, plenament actiu fins el darrer dia. Durant dues etapes havia estat ministre provincial de la Província Franciscana de Sant Salvador d’Horta de Catalunya. El 2015 es va extingir aquesta província en unificar-se amb la nova província de la Immaculada amb seu a Madrid. Així, Gendrau ha estat el darrer provincial dels Frares Franciscans Ordo Fratrum Minorum (OFM) a Catalunya.

Actualment era el vicari i un dels principals animadors del Santuari de Sant Antoni al carrer Santaló de Barcelona. Allà s'obrirà la capella ardent aquest divendres i se celebrarà el funeral dissabte a les 11 del matí.

Josep Gendrau Valls va néixer a Berga el 1934, ciutat a la que sempre ha estat vinculat malgrat fer pràcticament tota la seva vida pastoral a Barcelona. Va ingressar al noviciat de l’ordre franciscà el 1950, va fer la professió solemne el 1955 i va ser ordenat sacerdot 1958. En els primers anys va exercir al convent parròquia de Mare de Déu de La Salut i a la parròquia de Sant Rafel de La Guineueta de Barcelona. El 1980 va ser destinat com a guardià i rector al Remei de Vic i el 1989 del convent franciscà de Sant Antoni de Lleida i director de la residència universitària.

El 1992 va ser elegit pels frares franciscans com a ministre provincial de la Província Franciscana de Sant Salvador d’Horta de Catalunya. És en aquest període que dona suport al pare Josep Costa i a sor Genoveva Massip per obrir el centre Can Banús. Una iniciativa de la Fundació Acollida i Esperança per atendre persones en situació de marginació i exclusió social afectades pel virus del virus de la Sida. També va ser vocal de la junta de la Unió de Religiosos de Catalunya del 1993 al 1997.

El 2001 és nomenat guardià del Convent Santuari de Sant Antoni de Barcelona, on viurà fins la seva mort. El 2011 és elegit novament ministre provincial dels franciscans de Catalunya, etapa en la que ha gestionat la unió de les sis entitats franciscanes de la península Ibèrica en una única i nova província.

Els darrers anys va mantenir la seva activitat al Convent Santuari de Sant Antoni, juntament amb altres responsabilitats com assessor religiós del Club Nau (Nois Associats Units deficients), assistent religiós de les Monges Clarisses de la Divina Providència i dels Franciscans Seglars de Badalona, o patró de la Fundació Acollida i Esperança.

La seva tasca s’ha desenvolupat principalment en la pastoral parroquial a través dels sagraments, la catequesi, la predicació o l’atenció als malalts i als necessitats. Una de les activitats que més apreciava era l’obra benèfica “El Pa de Sant Antoni” d’ajuda a les famílies en situació de pobresa. La seva activitat no es va acabar fins al darrer dia, per exemple, a través d’un grup de WhatsApp en el que difonia la vida del Santuari. Alhora, va ser un gran entusiasta de pontificat del papa Francesc especialment per la seva lectura franciscana de la relació amb la natura.

Aquest Nadal va presidir la seva darrera Missa del Gall a l'ermita de Sant Francesc S'hi Moria de Vic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.