Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Escolapis/CR) Diumenge 3 de maig al matí moria a l’hospital sant Andreu de Manresa l’escolapi Mateu Trenchs a causa d’una greu i breu malaltia. Va néixer a Terrassa l’any 1942, tenia doncs 78 anys. Va ser missioner al Senegal durant gairebé vint anys dedicat a l’educació. Allà es va convertir en un dels promotors de l’ús del diolà, una llengua regional a la qual va adaptar els textos litúrgics. També va marcar nombrosos alumnes en la seva etapa en diverses poblacions catalanes com Olot o Moià. La composició de sardanes és un altra vessant de la seva vida.

Alumne de l’Escola Pia de Terrassa, ben jove pren la decisió de fer-se escolapi. Mateu Trenchs i Verdaguer va fer la primera professió després del noviciat a Moià l’any i 1958 i segueix la seva formació a Iratxe, Albelda i Salamanca on obté el títol de llicenciat en Teologia. A finals del 1965 fou ordenat sacerdot.

Inicia el seu ministeri escolapi a Vilanova i posteriorment a Olot, on a més de ser professor és el responsable dels postulants escolapis, alguns dels quals, encara ara, en guarden un gran record que han manifestat en un petit homenatge que han escrit en saber la seva mort.

L’any 1976 marxa al Senegal, en una nova etapa de la seva vida. A la regió de la Casamance, i concretament a la població d’Oussouye, hi exerceix com a educador i com a pastor. D’una banda és director del col·legi de Secundària “Joseph Faye”, i d’altra banda col·labora amb les parròquies de la zona. El contacte pastoral amb la llengua autòctona de la regió, el diolà, el fa aprofundir el seu coneixement, per comunicar-se millor amb els seus feligresos. Però va encara més enllà, i posa per escrit pregàries i altres textos litúrgics. Fins aquell moment no hi havia a penes res escrit en el diolà cassà, la variant d’Oussouye. Va més enllà dels textos religiosos per fer una gramàtica i més tard un diccionari. La feina d’en Mateu serveix perquè els diolàs s’estimin més la seva llengua. L’arribada de la informàtica li facilita l’expansió del seu treball lingüístic.

L’any 1994 es trasllada a Sokone, al centre del Senegal. Un any després i a causa d’un accident de moto, torna a Catalunya.

La darrera etapa de la seva vida es mou entre Barcelona, Sabadell, Balaguer, Tàrrega i finalment Moià. Abans d’arribar a Moià, durant uns quants anys és el responsable del santuari de la Mare de Déu de la Pietat a l’Escola Pia d’Igualada. Des del 2010 resideix a Moià on col·labora pastoralment amb la parròquia i amb residències de gent gran. Pel seu domini del francès, col·labora amb l’Orde en la traducció de textos oficials escolapis. Un altre vessant ben diferent és el de la composició de sardanes, entre elles “primavera a Moià”, que va estrenar entre 2013 i 2015.

La seva mort ha impactat els diferents llocs per on en Mateu va deixar la seva petjada. Des dels seus antics postulants d’Olot, però també i molt al Senegal i naturalment a Moià on hi ha viscut els seus darrers deu anys. Descansa en pau.

Els alumnes que el van tenir com a formador a Olot, 50 anys després encara reconeixen com els va ensenyar el sentit de la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i l’amor vers els altres, l’honestedat, la tolerància, i el compromís actiu. Principis que va posar en practica en la seva vida el pare Mateu Trenchs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.