Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Aquest dimecres ha mort amb 80 anys al seu domicili de Palma d’Ebre el bisbe emèrit de Lleida Francesc Xavier Ciuraneta. Successor del bisbe Ramon Malla, que va viure la partició de la diòcesi, Ciuraneta va ser un dels defensors de les obres d’art de la Franja. També va ser durant 8 anys bisbe de Menorca.

“Preocupat per la transmissió de la fe amb els seus escrits i paraules arribava al cor dels fidels. Va treballar molt per la recuperació del patrimoni artístic de la diòcesi dedicant molts esforços i superant grans dificultats”, han valorat des del bisbat de Lleida. I des de Menorca han recordat “el seu caràcter afable i la seva proximitat al preveres i al poble, destacant pel seu amor als més necessitats i desvalguts de la societat, a través de les accions promogudes a través de Càritas diocesana durant el seu ministeri a Menorca”.

Dijous se celebraran les exèquies a la Catedral de Lleida, on rebrà sepultura. A Menorca, on també va ser bisbe, se celebrarà un funeral a la Catedral dissabte a les onze del matí. També ho farà la Catedral de Tortosa encara en una data per determinar.

Francesc Xavier Ciuraneta i Aymí neix el 12 de març de 1940 a Palma d’Ebre, a Ribera d’Ebre. És ordenat sacerdot el juny de 1964 a Tortosa. És nomenat bisbe de Menorca el juny de 1991 I ocupar la vacant que havia deixat Antoni Deig en ser traslladat a Solsona. El mes de setembre de 1991 és ordenat pel nunci d’aleshores, Mario Tagliaferri. Durant el seu pontificat a Menorca se celebrà l’Assemblea Diocesana (1996-1997), tot un impuls pastoral per a la diòcesi. L’octubre de 1999 és nomenat bisbe de Lleida, i pren possessió del càrrec el desembre a la Catedral. Per raons de salut, presenta la dimissió en el càrrec, que el papa accepta el 8 de març de 2007.

En els seus set anys de pontificat a Lleida (1999-2007) es va fer el nou edifici de Càritas diocesana, es va remodelar l’Acadèmia Mariana i es va construir la Casa d’Espiritualitat, i, a la ciutat de Lleida, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret.

Se’l considera ànima i impulsor de l’obra històrica “Arrels cristianes de Lleida”. També va fer possible l’instrucció dels procés diocesà de beatificació dels màrtirs de la persecució religiosa de 1931-1939.Va actualitzar les estructures pastorals del bisbat promocionant els laics a tasques de responsabilitat d’àmbit diocesà i va engegar el projecte pastoral “Obrim camins” sense poder-lo desenvolupar plenament per la brevetat del seu mandat.

Va ser bisbe delegat per la Pastoral familiar, de la Salut i Religiosos a la Conferència Episcopal Tarraconense. I estava adscrit a la Comissió de la Família de la Conferència Episcopal Espanyola. El 14 de setembre de 2016 el clergat de Lleida el va homenatjar en ocasió dels 25 anys del a seva ordenació episcopal.

L'any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. També aquest any va rebre la Medalla de la Ciutat de Lleida per part de la Paeria pel “paper important que ha tingut per a la ciutat en molts àmbits, com ara la recuperació de l'Acadèmia Mariana i en la seva trajectòria pastoral i científica a l'Institut de Ciències Religioses (IREL)”.