Vés al contingut
2 Catalunya Religió ds. 3/12/2022
monestir-poblet-escuts-00
Fotografia: ACN.
Galeria d'imatges

ACN La Diputació de Tarragona ha restaurat dos pavesos d’època medieval, datats del segle XIV, que podrien pertànyer a la corona catalanoaragonesa i al regne de Navarra. Els dos escuts funeraris juntament amb una col·lecció d’un centenar d’obres d’alt valor patrimonial, han estat retornats al monestir de Poblet.

Segons la responsable de la unitat de conservació i restauració de béns culturals de la Diputació, Carme Clemente, l’estat dels escuts era "ruïnós" i per això, les tasques de restauració han estat principalment d’estabilització, més que de recuperació de l’aspecte original. Les obres es podran visitar en una exposició al monestir fins al maig.

La unitat de conservació i restauració de béns culturals de la Diputació de Tarragona ha destinat els dos darrers anys a la restauració d'un centenar de pintures, escultures i orfebreria del fons de propietat del monestir de Poblet. La primera fase dels treballs s'ha centrat en la catalogació de totes les peces, que posteriorment s'han restaurat. Segons Clemente, aquesta ha estat una "feina lenta" condicionada, d'una banda, per l'esclat de la pandèmia i de l'altra, pels tractaments a què s'han sotmès les obres d'alt valor patrimonial.

L'estat en què es trobava el material restaurat ha dificultat les tasques dels professionals, que han dut a terme una "intervenció complexa". La conservació de la fusta i els pergamins, de més de 600 anys d'història, han complicat la seva restauració, tal com ha indicat la responsable de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. Davant d'aquesta situació, els membres de la unitat han debatut extensament quin procediment fer a les peces per estabilitzar-les abans de ser exposades al públic.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha remarcat la importància de l'equip a l'hora de restaurar un "patrimoni de tothom". Per la seva banda, l'abat de Poblet, Octavi Vilà, també ha agraït la "restauració constant" que s'està fent en aquesta abadia.

Les peces més singulars que es poden veure a la mostra 'Temps de colors i emblemes a la Corona d'Aragó' són un parell de pavesos medievals dels quals se'n desconeix la seva història amb exactitud. Segons els experts, podrien pertànyer a la corona catalanoaragonesa i al regne de Navarra, si bé no s'ha pogut recuperar l'aspecte original de l'escut nobiliari funerari. Tot i això, sí que s'ha pogut reconstruir a partir de la tecnologia 3D. L'altra particularitat d'aquestes peces rau en la seva excepcionalitat; a tot l'estat espanyol, només se'n conserven exemplars a Castelló, Barcelona i Mallorca.

Inauguren les obres de la carretera que uneix Vimbodí i Poblet amb el monestir

Paral·lelament, aquest dijous s'ha inaugurat la carretera TV-7002 entre Vimbodí i Poblet, que connecta el municipi amb el monestir. Les obres han consistit en l'ampliació de la calçada, l'habilitació d'un itinerari turístic i la construcció d'un mirador panoràmic amb vistes al recinte monàstic. Els treballs han tingut un pressupost de 2,2 milions d'euros

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.