Vés al contingut
Catalunya Religió
avellanes-acn-00.
Fotografia: Anna Berga (ACN).
Galeria d'imatges

ACN El Monestir de les Avellanes, a la Noguera, ha instal·lat el primer sepulcre gòtic reproduït dels comtes d'Urgell, 117 anys després de la marxa de les quatre peces originals que actualment s'exhibeixen al museu The Cloisters de Nova York. Es tracta del sepulcre del vescomte Àlvar de Cabrera i la reproducció l'ha fet una empresa de Begudà mitjançant tècniques mecàniques i un material que imita la pedra i que permet clonar la peça original.

El director del monestir, Robert Porta, ha afirmat que no renunciaran mai al retorn de les peces originals, tot i que la reproducció permet posar fi a la "frustració" i "obre una nova via sobre com entendre els museus a escala internacional". La Diputació de Lleida n'ha assumit el cost, d'uns 30.000 euros.

Una desena de tècnics han instal·lat la rèplica del sepulcre del vescomte d'Àger Àlvar II al monestir de les avellanes. Es tracta de la culminació d'un projecte que es va iniciar fa set anys i durant el qual s'han digitalitzat els quatre sepulcres dels comtes d'Urgell amb la col·laboració del The Cloisters, el museu dependent del Metropolitan Museum of Art de Nova York i on hi ha les peces originals.

L'elaboració de la peça s'ha allargat uns tres mesos i el resultat final pesa uns 800 quilos, menys que l'original

Aquesta digitalització és la que ha permès portar a terme la reproducció fidedigna, que s'ha fet mitjançat un sistema de mecanització i tenint cura d'imitar la decoració i policromia de la peça original. El que sí que canvia és el material, que en comptes de pedra s'ha fet amb macryl, un material més resistent i que es pot mecanitzar amb facilitat, ha explicat Francesc Montero de 3DTècnics, empresa encarregada de dur a terme la rèplica. L'elaboració de la peça s'ha allargat uns tres mesos i el resultat final pesa uns 800 quilos, menys que l'original.

El director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, ha parlat de "dia històric" i ha afegit que el repte final del projecte és aconseguir reproduir els tres sepulcres gòtics restants "per acabar el panteó dinàstic". El "colofó final", ha afegit, és retornar les restes òssies als vasos funeraris dels respectius sepulcres, les quals des del 1967 estan en dues arquetes al mateix monestir.

Els sepulcres dels comtes d'Urgell són un "patrimoni artístic d'alt valor" del gòtic català

A banda, Porta ha explicat que també es vol crear una ruta del comtat d'Urgell a partir de tot el patrimoni que l'unifica que suposi, "no només un atractiu turístic, sinó un element d'identitat". De moment, el monestir museïtzarà el nou espai per explicar, tant el sepulcre, com el procés de reproducció que s'ha seguit. El monestir atreu cada any uns 35.000 visitants.

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Os de Balaguer i diputada de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, ha remarcat la voluntat de continuar el projecte fins a aconseguir tenir les quatre reproduccions "perquè no tindria sentit fer-ne un". Això bé, dependrà dels recursos econòmics. La primera peça ha tingut un cost d'uns 30.000 euros que han anat a càrrec de la Diputació. En tot cas, Rufach s'ha mostrat optimista: "Tenim el camí obert, sabem com ho hem de fer i crec que serà una realitat".

Un patrimoni venut l'any 1906

L'any 1906 el banquer Agustí Santesmases compra el monestir de les Avellanes i decideix vendre els quatre sepulcres a canvi de quinze mil pessetes. La decisió provoca les queixes de veïns i erudits i, fins i tot, el majordom del cenobi salva les despulles dels comtes. Malgrat aquesta oposició, les peces finalment acaben marxant a França i, posteriorment, a Nova York on continuen exposades al The Met Cloisters.

Porta afirma que els sepulcres són un "patrimoni artístic d'alt valor" del gòtic català, ja que formen un dels primers panteons dinàstics que es van fer a la corona catalanoaragonesa.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.