Vés al contingut
Catalunya Religió
jornada-CIE-Migra-Studium
Fotografia: SJM.

SJM La Fundació Migra Studium ha organitzat una jornada per reflexionar sobre els centres d'internament d'estrangers com un element repressiu de la política migratòria estatal i europea. L'acte anomenat 'Jornada sobre CIE: present i futur de l'internament', s'ha celebrat a les instal·lacions d'ESADE. Durant l'acte s'ha constat, a partir de l'acompanyament a les persones interès de diferents CIE de l'Estat Espanyol; el dèficit de les instal·lacions, la precarietat dels serveis i les constants situacions de violència.

La jornada, celebrada el dijous 14 de març, ha estat introduïda per la directora de MigraStudium, M. Carmen de la Fuente; l’advocat i el responsable de l’àrea CIE de l’entitat, Josetxo Ordóñez. En l’acte s’han celebrat diferents taules rodones per tractar diverses temàtiques al voltant dels CIE.

Present i futur dels CIE

A la primera taula, moderada pel responsable de CIE a Pobles Units-SJM (Madrid), Iván Lendrino; ha participat l’advocada de SJM València, María Morell; Mercè Duch, de la plataforma Tanquem els CIE; l’advocada del centre Irídia Marta Vallverdú; i el jutge emèrit Ramiro García de Dios. Durant la taula rodona Lendrino ha analitzat les condicions de patiment dels centres a partir del recent informe de SJM juntament amb la Universitat de Sevilla: “Hi ha un gran impacte en la salut mental dels joves per culpa de l'internament”.

Tot seguit, Mercè Duch ha reflexionat sobre els “petits avenços” en aquests últims 12 anys des de la mort d'Idrissa Diallo al CIE de Zona Franca i els grans reptes que encara queden al davant. “És important tenir present la necessitat de fer valer la tutela judicial efectiva a persones que pateixen violència institucional a CIE”, ha denunciat Vallverdú. Finalment, el jutge emèrit Ramiro García de Dios, ha exposat una mirada històrica des de la seva experiència personal com a antic jutge de control a CIE de Madrid, per visibilitzar el patiment que esdevé als centres d'“impunitat policial i arbitrarietat”. 

“Hem de tenir en compte altres realitats d'internament, però sense oblidar que són llocs hostils”

En la segona taula hi ha participat l'analista geopolítica Viviane Ogou, l'advocada Cristina Manzanedo i el director de Claver-SJM i autor dels darrers informes anuals CIE de SJM, Josep Buades que ha revisat els desajustos temporals de recollida de dades i elaboració de reports, quant als processos d'expulsió i devolució i correspondència amb l'imaginari social.

Ogou ha fet una perspectiva històrica sobre el racisme institucional i estructural a l'Estat espanyol: “Els CIE són un element identificable d'un procés de seguretat mundial, són espais de violència i patiment que continuen amb una tendència històrica de maltractament cap a les persones migrants del sud global”. Manzanedo ha analitzat la visió futura per als anys vinents respecte al recent Pacte de Migració i Asil de la UE.

Com a tancament de la jornada, Josetxo Ordóñez ha llegit un al·legat per obrir la mirada més enllà dels CIE: “Hem de tenir en compte altres realitats d'internament, però sense oblidar que són llocs hostils que provoquen una vulneració de drets fonamentals dels quals es veuen privats de llibertat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.