Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fundació "la Caixa") Aquest estiu, 20.334 infants i joves d’arreu de l’Estat espanyol, 17.175 de Catalunya, podran tornar a participar en els campaments, les colònies urbanes i els centres oberts promoguts pel programa CaixaProinfància, als quals la Fundació ”la Caixa” destina aquest any 4,8 milions d’euros.

Es tracta de menors que viuen en llars amb dificultats econòmiques i socials, i que, per tant, s’han pogut veure molt més afectats per la pandèmia i les seves repercussions. Les encarregades de dur a terme aquestes activitats són 320 entitats socials de totes les províncies espanyoles vinculades al programa, 100 de les quals actuen a les quatre províncies catalanes. Les activitats es faran amb una certa normalitat, la majoria a l’exterior i amb totes les mesures sanitàries i de prevenció establertes.

En paraules del subdirector general de la Fundació “la Caixa”, Marc Simón: “Durant aquests temps de pandèmia, molts nens, nenes i adolescents han percebut la vulnerabilitat i el patiment en les seves llars. La nostra prioritat és que puguin tornar a gaudir, jugar, aprendre i conviure, oferint-los un estiu ple d’activitats, recursos i jocs adaptats que els retornin l’estabilitat emocional i que també reforcin les competències educatives.”

En aquestes activitats s’hi tracten diferents temàtiques: esportives i psicomotrius, artístiques, lúdiques, socials, mediambientals i cognitives. D’aquesta forma, infants i adolescents accedeixen als beneficis educatius i personals que comporten aquestes experiències i que contribueixen al seu desenvolupament personal, social i cultural.

Les tres modalitats d’activitats es complementen entre elles, de manera que cada nen, nena o adolescent pot participar en més d’una:

Centres oberts

Es caracteritzen perquè ofereixen durant tot el curs un servei diari fora de l’horari escolar que també pot incloure activitats de cap de setmana. Disposen d’un projecte educatiu propi i d’una programació anual. Durant aquest curs, participen en aquestes activitats 488 joves de CaixaProinfància. 61 son de Catalunya.

Colònies urbanes

16.788 menors de tot l’Estat, 4.939 de Catalunya, accedeixen aquest any a les colònies urbanes, que es duen a terme de manera intensiva en períodes vacacionals, disposen d’un projecte educatiu propi i poden incorporar activitats regulars de suport a la realització de tasques escolars o reforç educatiu.

Campaments

Són activitats intensives que es desenvolupen en períodes vacacionals i que impliquen el desplaçament a un lloc diferent del de la residència habitual, en general, en contacte amb la natura. Durant aquestes vacances, gaudeixen dels campaments 3.033 joves de tot l’estat Espanyol, 1.476 de Catalunya.

En el context actual, la preocupació principal de moltes entitats socials és la gestió de l’impacte emocional que els infants i adolescents en situacions vulnerables estant patint com a conseqüència de la situació pandèmica. I és que les repercussions en la salut mental i emocional dels joves ocasionades pels mesos de confinament s’estan manifestant ara, tal com retraten els desbordaments que s’estan produint als serveis mèdics.

Per pal·liar les patologies mentals i emocionals de la pandèmia, el programa també ha impulsat les Campaments connectades, una iniciativa que ofereix activitats digitals que se sumen a les dutes a terme de manera presencial per les mateixes entitats i que permeten treballar continguts educatius, com també recursos per reconèixer, expressar i gestionar emocions.

Al llarg dels mesos de juliol i agost, CaixaProinfància comparteix cada setmana amb les entitats socials propostes, activitats i materials digitals extrets de la plataforma digital del programa EduCaixa. Es van allotjant tots en una pàgina web que les entitats rebran actualitzada setmanalment en una newsletter.

Campaments connectades proposa a més «Un mural que ens connecta». Es tracta d’un gran llenç digital que estarà penjat al web amb els dibuixos que les entitats enviïn i en els quals els infants i joves hauran reflectit les diferents emocions que han sentit durant els campaments, per fomentar la seva capacitat i el seu procés d’acceptació i expressió, i promoure un sentiment que tota emoció és vàlida i que totes formen part de CaixaProinfància.