Vés al contingut
Catalunya Religió
maristes-trencar-silenci-00
Fotografia: Maristes.
Galeria d'imatges

Maristes Aquest mes de juny ha arrencat la gira de presentacions locals del projecte pedagògic 'Trencar el silenci', un projecte per a la prevenció davant de l'abús sexual infantil. Una gira que recorrerà en els pròxims mesos totes les poblacions de Catalunya on tenen escola o obra social els germans maristes.  

La ruta va començar el dia 15 a Girona, a la Casa de Cultura, i ha continuat aquest dimarts 20 de juny a Badalona, al Museu de Badalona. En tots dos llocs, l'auditori ha estat format per representants institucionals, la comunitat educativa de les ciutats i moltes persones de la comunitat educativa marista, que s'han apropat a donar suport a la presentació d'un material que fa temps que es treballa a les escoles i obres socials maristes.  

La gira de presentacions locals dels materials 'Trencar el silenci' es reprendrà després de l'estiu

A Girona, la presentació de l'esdeveniment va anar a càrrec del director del col·legi Maristes Girona, Xavier Garcia, qui va remarcar el compromís dels maristes "a generar un entorn de seguretat per als infants i joves i a mirar-los com a subjectes de dret", una idea compartida pels directors badalonins: el del col·legi Maristes Badalona, Joan Pratdepadua, i el director de l'Espai Polivalent de Badalona, Cesc Elias.  

La veu institucional la van posar a Girona el germà Jaume Parés, conseller provincial de L'Hermitage; i a Badalona, Llorenç Claramunt, director de Drets i Safegurading de la Província. Tots dos van destacar la importància del recorregut que s'ha fet fins a arribar aquí i van fer esment de l'encàrrec que va fer la institució el 2011 d'aplicar a totes les entitats una política de protecció institucional de protecció a la infància contra tota forma de violència.

Jaume Parés va insistir que calia tenir clars els cinc grans pilars bàsics que hi ha al darrere del canvi de cultura institucional: "disposar d'una política institucional; que es pugui certificar; que els projectes educatius posin en relleu la mirada en els drets; que ho fem amb altres entitats i que tinguem eines i materials per treballar-ho".  

La veu de les escoles es va fer present a través de Salomé Petit, orientadora del col·legi Maristes Girona, qui va reconèixer que implantar aquests materials a l'escola, des de la creació a la transmissió a les famílies, "ha estat una feina maca i dura", i de Maria Rosa Esteban, sotsdirectora del col·legi Maristes Champagnat de Badalona, qui va explicitar que "estem aconseguint que infants i joves trenquin el silenci i que diguin: aquí es pot parlar. I cada vegada més ens trobem amb nens que diuen 'ens està passant això' i volen ser escoltats".  

“Se n'ha de parlar”

Un dels moments més esperats de les presentacions, en tots dos casos, va ser el moment de la intervenció dels infants i joves. A Girona, la Laura, la Fabiola i el Guillem, i a Badalona, el Nil, el Pau i la Júlia van explicar com havien viscut aquestes sessions a les seves escoles. La Fabiola va explicar als assistents que "els abusadors manipulen els infants i els infants ja no saben què està bé o no. I es poden arribar a culpar a ells mateixos" i el Pau va dir obertament que no li incomoda gens parlar d'aquests temes amb la família: "Se n'ha de parlar. Ens fa aprendre que davant d'aquests casos hem de respondre amb ajuda de la nostra família".  

A Badalona vam poder comptar amb la presència del flamant alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, que va reconèixer que "iniciatives com les vostres són imprescindibles, i ens impliquen també a les administracions" i va felicitar els Maristes per la feina que estem fent.  

La gira de presentacions locals dels materials 'Trencar el silenci' es reprendrà després de l'estiu.  

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.