Vés al contingut
Catalunya Religió
maristes-trencar-el-silenci-05
Galeria d'imatges

ANNA GUIMERÀ –CRTrencar el silenci’ és el projecte que els Maristes i la Fundación Edelvives han presentat aquest dijous 19 de gener al Palau Macaya de Barcelona. Es tracta d’un seguit d’activitats per prevenir l’abús sexual en la infància i l’adolescència i que es posa a disposició de qualsevol entitat educativa. L'objectiu és que els infants no callin davant d'aquestes situacions.

En l'acte, que ha comptat amb l'assistència de més de 100 representants del món de l'educació, el superior de la província marista de L’Hermitage, Gabriel Villa-Real, ha parlat del projecte com “un pas molt interessant que la societat necessita”. El provincial ha fet èmfasi en la clau del projecte: “Aquests materials ens donen les eines de treball per empoderar els infants per poder fer un canvi social i cultural”

El coordinador de l’equip de Protecció a la Infància de Maristes L’Hermitage i director de l’escola Maristes Sants - Les Corts de Barcelona, Raimon Novell, ha destacat el paper dels alumnes en la creació del projecte: “Ells són els protagonistes essencials, han trencat el silenci i els hi hem donat la veu”. “A partir de les seves aportacions i de la creació d’un clima de conversa, els alumnes han desvetllat els seus neguits”, ha afegit Novell.

Raimon Novell també ha instat les escoles, educadors i institucions a donar una resposta adequada als infants: “Nosaltres som els qui hem d’ajudar-los en qualsevol moment de les seves vides”. “Hem de donar a conèixer els seus drets i a partir d’aquí, ells podran reaccionar amb les eines de protecció que els hi hem proporcionat”, ha comentat el coordinador de l’equip de Protecció a la Infància de Maristes L’Hermitage.

El programa permetrà visibilitzar més casos d’abús: “Hem de ser valents i fer aquest pas”

Novell ha parlat sobre el “dèficit” d’aquests materials dins del món educatiu. Ha assegurat que hi ha una falta d’aquest tipus de material, per aquest motiu l’ofereixen a qualsevol organització que la vulgui fer servir. Per a Novell, el programa permetrà visibilitzar més casos d’abús. “Hem de ser valents i fer aquest pas”, ha conclòs el director de l’escola Maristes Sants - Les Corts de Barcelona.

El director dels drets d’infància de Maristes, Llorenç Claramunt, ha exposat que els materials s’han elaborat a partir d’un projecte encarregat l’any 2011 per part de l’Institut Marista, per dur a terme accions de protecció a la infància. Des del 2013, tot el professorat s’ha format en aquest àmbit i s’ha elaborat el material per la prevenció de l’assetjament.

Javier Cendoya, director general del grup Edelvives, ha remarcat que elaborar i compartir aquests materials per part de Maristes i Baula és un exercici de compromís, de coherència i de valentia”.

"el projecte ajudarà a empoderar els infants perquè puguin saber que està bé i malament"

Des de la Generalitat, hi ha participat la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, destacant que el material “ajudarà que els nens i les nenes no arribin a patir l’abús sexual, empoderant-los perquè puguin saber el que està bé i malament”. També els permetrà expressar-se i identificar a qui poden demanar ajuda en cas que ho necessitin”.

En l’acte també hi han intervingut adolescents que han participat de les tutories i han treballat de primera mà amb els materials. Els estudiants de 2n de Batxillerat de Maristes Sants-Les Corts, Bartomeu Tortellà i Siyi Cheng, han explicat que “les tutories ens han permès veure que els casos estan molt més propers a nosaltres del que ens imaginem i també poder ajudar a identificar l’abús i saber com explicar-lo”. Un treball que han fet amb unes dinàmiques que els han ajudat a empatitzar en cada situació utilitzant eines com el joc de rol que permet posar-nos al lloc de cada persona i veure, per exemple, com la víctima de vegades es pot sentir culpable”.

Per significar l’acord entre les dues entitats, en l’acte també ha tingut lloc la firma de l’aliança entre el provincial de L’Hermiatge, Gabriel Villa-Real, i el director de la Fundación Edelvives, Juan Pedro Castellano.

'Trencar el silenci'

El projecte 'Trencar el silenci' incorpora eines perquè els educadors puguin treballar amb els alumnes en la protecció i prevenció de possibles conductes de risc. També planteja com informar i denunciar qualsevol situació en què es puguin trobar. Els materials es poden incorporar en qualsevol campanya que s'organitzi en escoles, obres socials, moviments de lleure, clubs esportius o entitats i institucions que treballin amb infants i joves en la prevenció de l'abús sexual.

Des de fa 7 anys els Maristes treballen amb aquests materials i ara, havent valorat l'impacte positiu que estan tenint, es fa una passa més amb un acord amb Baula-Edelvives per poder reunir el material, editar-lo i posar-lo a disposició de tota la societat.

Empoderament, prevenció i autoprotecció
El material està format per trenta-quatre sessions: sis a Educació Infantil, quinze a Educació Primària, vuit a Educació Secundària i quatre a Batxillerat, dissenyades per treballar la prevenció de l’abús sexual dels infants i joves.

En les sessions es plantegen situacions i contextos propers als infants i joves, amb la finalitat de facilitar-los la presa de decisions sobre la seva pròpia seguretat i que puguin protegir-se i sàpiguen a qui i a on han de demanar ajuda. La metodologia emprada és variada i motivadora, per poder afavorir la participació dels infants i joves, gràcies a la combinació d’estones de treball individual, en petit grup i en gran grup.

El material estarà accessible online a través d'una llicència, igual que qualsevol altre llibre digital, en la plataforma de Baula Digital.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.